Novartis podpisal dogovor za razvoj in prodajo zdravila za levkemijo

Svet 20. Okt 202214:23 0 komentarjev
Novartis
Arnd Wiegmann/REUTERS

Farmacevtski velikan Novartis je podpisal licenčni dogovor, ki bo povečal dostopnost zdravljenja levkemije. Gre za prvi tovrstni dogovor za zdravilo proti raku. Izbranim proizvajalcem bo omogočil razvoj, proizvodnjo in prodajo generičnih različic zdravila nilotinib za zdravljenje kronične mielolične levkemije.

“Dostop do kakovostnih zdravil proti raku je ključen za globalen odziv na breme raka,” je poudaril Charles Gore, vodja neprofitne organizacije Medicines Patent Pool, ki si ob podpori Združenih narodov prizadeva povečati dostopnost do zdravil, ki rešujejo življenje, v revnejših državah. Licenčni dogovor z Novartisom je označil za pomemben presedan in izrazil upanje, da se bodo za podobne korake odločile tudi druge farmacevtske družbe.

Zdravilo nilotinib je na seznamu pomembnih zdravil za zdravljenje odraslih in otrok nad enim letom, obolelih s kronično mielolično levkemijo, ki ga je pripravila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Poleg revnejših držav je v dogovor vključenih tudi sedem držav s srednje visokim dohodkom – Egipt, Gvatemala, Indonezija, Maroko, Pakistan, Filipini in Tunizija -, kjer je patent za nilotinib še veljaven.

Združenje za dostop do onkoloških zdravil (ATOM) je dogovor pozdravilo. Gre za prvi tovrstni dogovor za zdravilo proti raku, ki kaže, da lahko skupna prizadevanja zasebnega in javnega sektorja pomagajo rešiti na milijone življenj, je sporočilo združenje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!