Nove napetosti med Armenijo in Azerbajdžanom

Svet 24. Apr 202314:55 0 komentarjev
Ilham Alijev
Turar Kazangapov/REUTERS

Med Armenijo in Azerbajdžanom se je znova zaostrilo, tokrat zaradi kontrolne točke, ki jo je Azerbajdžan vzpostavil na cesti proti regiji Gorski Karabah, zaradi katere sta državi že desetletja v sporu. Moskva je sprti strani danes pozvala k spoštovanju premirja, Washington pa je že pred tem izrazil zaskrbljenost zaradi potez Bakuja.

Azerbajdžan je v nedeljo postavil kontrolno točko na edini kopenski povezavi med Armenijo in enklavo Gorski Karabah, kar je sprožilo jezen odziv Erevana in še prililo ogenj na že tako napete odnose med sosednjima državama. Ti sta v dolgoletnem sporu zaradi Gorskega Karabaha, ki je mednarodnopravno del Azerbajdžana, a v njem živijo pretežno Armenci.

Oblasti v Bakuju so sporočile, da so azerbajdžanske mejne enote vzpostavile mejno kontrolno točko “na suverenem ozemlju Azerbajdžana”, na vstopu v koridor Lačin. Kontrolno točko na cesti do Gorskega Karabaha naj bi vzpostavili zato, da bi preprečili nezakonit prevoz vojaškega osebja in orožja, ki ga domnevno izvaja Armenija. Pojasnili so še, da je bila kontrolna točka vzpostavljena “v sodelovanju z ruskimi mirovnimi silami”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Armensko zunanje ministrstvo je trditve označilo za “namišljeno in neutemeljeno pretvezo”. V Erevanu so opozorili, da vzpostavitev kontrolne točke na mostu Hakari na lačinskem koridorju predstavlja kršitev sporazuma o prekinitvi ognja iz leta 2020, s katerim se je končal konflikt, ki je izbruhnil med sprtima stranema tega leta. V skladu s premirjem, doseženim ob posredovanju Rusije, mora Azerbajdžan zagotoviti varen prehod na koridorju, kjer so nameščene ruske mirovne sile.

Koridor Lačin
Koridor Lačin (PROFIMEDIA)

Moskva je danes izrazila “resno zaskrbljenost” zaradi ponovnih napetosti med Armenijo in Azerbajdžanom “na območju odgovornosti ruskih mirovnih sil” in strani pozvala, naj se nemudoma vrneta k sporazumu o prekinitvi ognja.

Washington pa je že v nedeljo izrazil “globoko zaskrbljenost” spričo dejstva, da je Azerbajdžan vzpostavil kontrolno točko na koridorju Lačin. To po mnenju ZDA “spodkopava prizadevanja za vzpostavitev zaupanja v mirovni proces”. State Department je v izjavi poudaril pomen ohranitve prostega pretoka ljudi in trgovine na koridorju ter strani pozval, naj se vzdržita provokacij in sovražnih dejanj ob meji.

Francosko zunanje ministrstvo pa je po poročanju AFP zadnji razvoj dogodkov obsodilo in ga označilo za kršitev sporazumov o prekinitvi ognja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!