Nove obsodbe zaradi napada na ameriški kongres: krivi tudi Ponosni fantje

Svet 04. Maj 202318:15 1 komentar
Nekdanji vodja Ponosnih fantov Enrique Tarrio
PROFIMEDIA

Ameriško sodišče je štiri člane skupine Ponosni fantje spoznalo za krive sodelovanja v zaroti k uporu zaradi njihove vloge pri napadu na zvezni kongres leta 2021.

Nekdanji vodja skupine Ponosni fantje Enrique Tarrio je bil skupaj s tremi drugimi člani skrajno desničarske skupine danes spoznan za krivega zarote za upor proti državi zaradi sodelovanja v napadu privržencev bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa na zvezni kongres 6. januarja 2021.

Porota v Washingtonu je po več kot treh mesecih sodnega procesa, med katerim so zaslišali več deset prič, izrekla redko obsodbo, ki pomeni veliko zmago za pravosodno ministrstvo ZDA v pregonu napadalcev na kongres. Obsojencem sedaj grozi do 20 let zaporne kazni.

Tarrio ni sodeloval v napadu, saj je bil zaprt zaradi napada na protestnike gibanja Življenja temnopoltih štejejo, po aretaciji pa so mu prepovedali vstop v Washington. Tožilci so uspeli prepričati poroto, da je napad usmerjal in vodil od daleč.

Njegova obsodba je slaba novica za Trumpa, proti kateremu je posebni tožilec Jack Smith uvedel preiskavo tudi zaradi napada na kongres.

Preiskava napada na kongres je največja v zgodovini pravosodnega ministrstva ZDA. Tarrio je vodil neofašistično skupino, ki se je spopadala z levičarskimi aktivisti. Trump je skupino izpostavil med televizijskim soočenjem z Joejem Bidnom v času predsedniške kampanje leta 2020.

Ko so ga pozvali, naj obsodi kakšno skrajno desničarsko skupino, je Trump Ponosnim fantom naročil, naj se “umaknejo in ostanejo v pripravljenosti”.

Poleg Tarria so bili za krive zarote za upor spoznani še Ethan Nordean, Joseph Biggs in Zachary Rehl. Porota še ni sprejela odločitve glede petega obtoženca Dominica Pezzole.

Tarrio, Nordean, Biggs in Rehl so bili spoznani za krive tudi oviranja kongresa pri potrjevanju Bidnove volilne zmage in oviranja organov pregona ter dveh drugih zarot. Vsi štirje so bili oproščeni obtožbe o napadu.

Sodnik je porotnikom naročil, naj nadaljujejo posvetovanje o nekaj preostalih točkah obtožnice, pri katerih niso dosegli soglasja.

Rehlova odvetnica Carmen Hernandez je dejala, da njena stranka še naprej vztraja pri svoji nedolžnosti. Odvetniki Biggsa, Pezzole in Tarria odločitve niso želeli komentirati.

Tožilci so porotnikom povedali, da se je skupina imela za Trumpovo vojsko in je bila pripravljena na vojno, da bi preprečila miren prenos oblasti na zmagovalca volitev Bidna. Ko so Ponosni fantje napadli kongres, jih je Tarrio od daleč spodbujal na družbenih medijih.

Odvetniki so poroto po drugi strani prepričevali, da ni bilo nobene organizirane zarote, ampak je šlo le za izraz nezadovoljstva z volitvami, ki jih je Trump po porazu označil za lažne.

Tarriov odvetnik je skušal odgovornost pripisati Trumpu in je trdil, da je ta spodbudil napad med drugim s tem, ko je na zborovanju pred Belo hišo tik pred napadom na kongres pripadnikom naročil, naj gredo nad kongres in se tam borijo kot hudiči. Dodal je, da želi Trump Tarria in druge uporabiti kot grešne kozle za svoja dejanja.

Ministrstvo za pravosodje je lani uspelo z obsodbo za zaroto za upor proti državi voditelja sorodne desne skrajne skupine Varuhi prisege Stewarta Rhodesa. To kaznivo dejanje izvira iz državljanske vojne v 19. stoletju in se je od takrat izjemno redko uporabljalo za pregon.

Ministrstvo za pravosodje mora sedaj še zahtevati kazen za voditelje ene in druge skupine.

Ministrstvo za pravosodje še ni razkrilo, koliko zaporne kazni bo zahtevalo, ko bodo obsojeni še ta mesec.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje