Nove težave za Boeing: zaradi kršitve sporazuma mu grozi kazenski pregon

Svet 15. Maj 202413:09 0 komentarjev
Dolgo časa prizemljeni Boeing 737 MAX
Foto: Peter Cziborra/REUTERS

Boeing je kršil sporazum, ki ga je z ameriško vlado dosegel po dveh smrtonosnih nesrečah v letih 2018 in 2019, ocenjuje pravosodno ministrstvo. Proizvajalec letal ni uvedel programa za skladnost in etiko za preprečevanje goljufij, kar mu je država naložila poleg denarne kazni. V podjetju, ki ima sedaj za zagovor čas do 13. junija, menijo, da so sporazum upoštevali.

Pravosodno ministrstvo ZDA je ocenilo, da je Boeing kršil sporazum, ki ga je podjetje po dveh smrtonosnih nesrečah v letih 2018 in 2019 doseglo z vlado. Kršitev sporazuma bi pomenila, da bodo Boeing lahko preganjali zaradi morebitnih kršitev zvezne zakonodaje, povezanih z incidentoma.

V skladu s sporazumom je Boeing plačal 243 milijonov dolarjev kazni, v zameno pa vlada ni nadaljevala preiskave domnevne goljufije v zvezi s podajanjem pomanjkljivih informacij pri certificiranju Boeingovega modela letala 737 max. Boeing bi ob tem moral uvesti ustrezen program za skladnost in etiko za preprečevanje goljufij, vendar podjetje tega ni storilo, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa izhaja iz danes objavljenih sodnih dokumentov.

Pravosodno ministrstvo je Boeingu za uraden odgovor dalo čas do 13. junija, v vmesnem času pa bo presodilo, kako bo ravnalo v tej zadevi. V podjetju menijo, da so sporazum upoštevali, in napovedujejo zagovor.

Gre za primer, povezan z dvema nesrečama, v katerih sta bili udeleženi Boeingovi letali 737 max. Skupno je umrlo 346 ljudi, po podatkih preiskovalcev pa je bila kriva programska oprema za podporo pilotom, ki je posegala v upravljanje letala v večji meri, kot bi bilo treba. Boeing je bil tarča kritik, ker so ob pridobivanju certifikata ameriških pristojnih organov za ta model letala trdili, da posebno usposabljanje pilotov za omenjeno programsko opremo ni potrebno.

Prizorišče nesreče Boeingovega letala v Etiopiji leta 2019
Prizorišče nesreče Boeingovega letala v Etiopiji leta 2019 (Foto: PROFIMEDIA)

Boeing se je v zadnjem času večkrat znašel pod drobnogledom javnosti in oblasti, potem ko so bila letala te družbe udeležena v številnih incidentih. Podjetje preiskuje tudi ameriška Zvezna uprava za letalstvo (FAA), ki od družbe zahteva, da dokaže izboljšanje delovanja in nadzora kakovosti. Na napake in malomarnosti pri proizvodnji Boeingovih letal so večkrat opozorili tudi žvižgači znotraj podjetja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!