Ukrajinska vlada bo prevzela nadzor nad več strateškimi podjetji

Svet 07. Nov 202215:45 > 17:55 0 komentarjev
Ukrajina, Harkov
Vyacheslav Madiyevskyy/REUTERS

Ukrajinske oblasti so danes poročale o ruskih napadih v regijah Zaporožje in Sumi, ki so zahtevali najmanj dve smrtni žrtvi in uničili več objektov civilne infrastrukture. Prav tako so sporočile, da so od zahodnih zaveznic prejele več sistemov zračne obrambe, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ukrajinska vlada je danes sporočila, da bo država prevzela nadzor nad petimi strateško pomembnimi podjetji za zagotovitev potreb vojske v vojni proti Rusiji.

Namestnik vodje ukrajinskega predsedstva Kirilo Timošenko je ruske sile obtožil obstreljevanja mest v regiji Zaporožje. Napad naj bi zahteval eno smrtno žrtev in uničil 16 objektov civilne infrastrukture. Ukrajinske oblasti so poročale tudi o ruskem obstreljevanju obmejne regije Sumi, v katerem je umrla ena oseba, ena pa bila ranjena, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Obtožbe o obstreljevanju so letele tudi na ukrajinsko stran, pri čemer so proruske oblasti v mestu Doneck poročale o škodi na sedežu železniške uprave, kjer naj bi izbruhnil tudi požar.

Napetosti ostajajo visoke tudi v regiji Herson, kjer Kijev že več tednov koncentrira svoje sile. Rusija še vedno izvaja evakuacije prebivalstva iz Hersona, iz regije pa poročajo o pomanjkanju vode in elektrike. Predstavnik ruskih okupacijskih oblasti v regiji Kiril Stremusov trdi, da na fronti v zadnjih dneh ni bilo nobenih sprememb.

Ukrajina je medtem sporočila, da je od zahodnih zaveznic prejela več sistemov zračne obrambe. “Sistemi zračne obrambe NASAMS in Aspide so prispeli v Ukrajino. To orožje bo znatno okrepilo ukrajinsko vojsko in poskrbelo za večjo varnost našega neba,” je na družbenih omrežjih zapisal ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov, pri čemer se je zahvalil zlasti Norveški, Španiji in ZDA.

Ruska vojska je v zadnjem mesecu okrepila napade na ukrajinsko civilno infrastrukturo. Doslej je bilo po besedah ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega uničenih že približno 40 odstotkov energetske infrastrukture v državi. V luči tega pa so ukrajinske oblasti danes sporočile, da je oskrba prebivalcev z elektriko še vedno nezanesljiva, in zlasti prebivalce Kijeva pozvale, naj omejijo porabo elektrike.

Po ruskem napadu na Ukrajino so v nekaterih ruskih pristaniščih strmo upadle količine obdelanega blaga, kažejo podatki raziskave, ki jo je danes objavil gospodarski inštitut IfW iz Kiela. Evropska unija v Rusijo izvozi 43 odstotkov manj blaga kot pred letom dni, medtem ko ga Kitajska za 23 odstotkov več.

Ukrajinska vlada bo prevzela nadzor nad več strateškimi podjetji

Ukrajina bo prevzela nadzor nad petimi strateško pomembnimi podjetji za zagotovitev potreb vojske v vojni proti Rusiji, je danes sporočila vlada v Kijevu. Med podjetji sta tudi največji proizvajalec nafte in plina v državi Ukrnafta ter proizvajalec letalskih motorjev Motor Sich, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sekretar ukrajinskega varnostnega in obrambnega sveta Oleksij Danilov je na novinarski konferenci povedal, da so sprejeli odločitev o razlastitvi strateško pomembnih podjetij in prenosu njihovega premoženja v državno last. Poudaril je, da ne gre za nacionalizacijo, temveč za zaseg premoženja v času vojnega stanja. Zagotovil je, da bodo po odpravi vojnega stanja premoženje vrnili lastnikom ali pa jim povrnili njegovo vrednost.

Ob omenjenih dveh družbah bo država prevzela tudi nadzor nad podjetjem Zaporožtransformator, ki proizvaja reaktorje, proizvajalcem tovornjakov AvtoKraz in podjetjem Ukrtatnafta, ki je eden največjih proizvajalcev naftnih derivatov v državi in upravlja z največjo ukrajinsko rafinerijo nafte.

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je povedal, da bo s sredstvi podjetij upravljalo obrambno ministrstvo, da bi zagotovilo nujno potrebno opremo za oborožene sile. To vključuje dobavo goriva in maziv ter popravilo vojaške opreme in orožja.

Kijev, Ukrajina
Viacheslav Ratynskyi/REUTERS

Predsednik vlade Denis Šmigal je poudaril, da omenjena podjetja proizvajajo “bistvene proizvode za potrebe obrambe in oboroženih sil ter za energetski sektor”. “Za obrambne potrebe države morajo delati 24 ur na dan in sedem dni na teden,” je dodal.

Ukrajina je od začetka ruske invazije močno odvisna od zahodne dobave orožja ter finančne podpore ZDA in EU. V zadnjem času se sooča tudi s hudo energetsko krizo zaradi ruskih napadov na ukrajinsko energetsko infrastrukturo, v katerih je bilo poškodovanih že okoli 40 odstotkov ukrajinskega energetskega omrežja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!