Novi satelitski posnetki kažejo na krepitev ruskih sil blizu Ukrajine

Svet 03. Feb 202209:22 > 10:12 0 komentarjev
Jelnja
(Satelitski posnetek ruskih sil novembra v Jelnji.) PROFIMEDIA

S satelitskih posnetkov je razvidno, da Rusija krepi vojaško prisotnost na zahodu države oziroma na območjih, ki so blizu Ukrajini. S posnetkov podjetja Maxar je razvidno, da so na območjih, kjer so nastanjene ruske sile, postavili nove nastanitvene kapacitete.

Novi satelitski posnetki in analize tehnološkega podjetja Maxar kažejo, da se prisotnost ruskih sil na Krimu, zahodu Rusije in v Belorusiji krepi. Razlog za prihod ruskih sil v Belorusijo v zadnjih dveh tednih so po navedbah ruskega in beloruskega obrambnega ministrstva sicer večje skupne vojaške vaje, ki bodo ta mesec.

V Maxarju so satelitske posnetke pospremili z besedami, da namestitve sil “odražajo povečano raven aktivnosti in pripravljenosti”, navaja CNN. Prav tako so sporočili, da najnovejši posnetki prikazujejo novo fazo ruske aktivnosti.

Nekatere ruske sile so nameščene tudi le nekaj kilometrov stran od ukrajinske meje.

Maxar je doslej na območjih, kjer so nastanjene ruske sile, v večini primerov zaznal “manjše število vojakov ali novih nastanitvenih kapacitet za dodatno osebje”, povzema CNN. V zadnjih tednih pa so opazili več sprememb. Z novih posnetkov je namreč razvidno, da so na območjih, kjer so bile že nameščene ruske sile, postavili nove šotore oziroma zatočišča, kar morda pomeni, da so tja pripotovali vojaki in da se je povečala raven pripravljenosti, še navaja CNN.

Primerjava posnetkov nastanjenih ruskih sil iz septembra oziroma novembra lani in poznega januarja oziroma začetka februarja.

Novoozerne, Krim:

Novoozerne

Območje za vojaške vaje Opuk, Krim:

Opuk

Območje za vojaške vaje Pogonovo, Voronež, zahod Rusije:

Pogonovo
Maxar/CNN

Jelnja, zahod Rusije:

Jelnja

Analitik Konrad Muzyka iz svetovalnega podjetja Rochan Consulting, ki analizira vojaške zmogljivosti Belorusije, Rusije in Ukrajine, je za CNN povedal, da je blizu Ukrajine nameščenih med 74 in 76 ruskih bataljonskih bojnih skupin, pri čemer vsaka (skupaj s podpornimi enotami) šteje približno tisoč vojakov. Rusija svoje enote na zahod države prerazporeja tudi z vzhoda države.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes dal izjavo o premikih ruskih sil v Belorusijo. Rusija je v zadnjih dneh v Belorusijo napotila okoli 30.000 vojakov in moderno orožje, kar je največja vojaška napotitev v državo od konca hladne vojne, je povedal po navedbah tiskovne agencije Reuters.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!