Novi vodja Hongkonga nekdanji policijski načelnik John Lee

Svet 08. Maj 202211:33 > 14:12 1 komentar
John Lee
Lam Yik/REUTERS

Volilni odbor v Hongkongu je danes za novega vodjo mestne uprave, ki bo zamenjal Carrie Lam, izvolil nekdanjega policijskega načelnika Johna Leeja. Ta je bil edini kandidat za položaj. Znan je po absolutni zvestobi osrednji kitajski vladi ter aktivni vlogi pri zadušitvi prodemokratičnih protestov leta 2019.

V volilnem odboru sedi okoli 1.500 privržencev Pekinga, zato potrditev 64-letnega Johna Leeja ni presenečenje. S tem je v mestu, ki je v zadnjih letih priča političnim nemirom in izčrpavajočim ukrepom zoper covid-19, prvič prišel na najvišji položaj varnostni uradnik.

Kljub temu da hongkonška ustava obljublja splošne volitve, Hongkong nikoli zares ni bil demokracija, kar je tudi razlog za nezadovoljstvo prebivalstva in proteste, ki se pojavljajo vse od leta 1997, ko je bil Hongkong po 156 letih britanske vladavine prenesen na Kitajsko. Namesto na volitvah voditelja izbere “volilni odbor”, ki ga sestavlja 1461 oseb, kar predstavlja 0,02 odstotka prebivalstva mesta. Ti so na današnjem kratkem tajnem glasovanju po uradnih podatkih podprli Leeja z 99 odstotki podpore, le osem članov je glasovalo proti.

Peking je pozdravil izid in sporočil, da ta kaže, da “ima Lee visoko raven priznanja in odobravanja v hongkonški družbi”. Zakon o nacionalni varnosti je dal Pekingu leta 2020 obsežna pooblastila na območju mesta. Z njim je delovanje politične opozicije postalo nezakonito in večina kritičnih politikov in aktivistov je zdaj v zaporu ali pa so se umaknili iz javnega življenja. Prepovedani so tudi protesti, kar so oblasti dosegle tudi s strogimi protikoronskimi ukrepi. Liga socialnih demokratov, ki je ena redkih še obstoječih prodemokratičnih skupin v Hongkongu, je danes pred glasovanjem volilnega odbora uprizorila manjši protest.

“Vemo, da ta akcija ne bo imela učinka, a ne želimo, da je Hongkong čisto tiho,” je povedala ena od treh udeleženk. Lee verjame, da bo pridobil zaupanje ljudi. “Razumem, da bo potreben čas, da prepričam ljudi. A to lahko naredim z dejanji,” je povedal novinarjem. Dodal je, da želi zgraditi Hongkong, ki bo “poln upanja, priložnosti in harmonije”. Carrie Lam zapušča položaj z nizko podporo. Javnomnenjska raziskava je marca pokazala, da ji zaupa le 12 odstotkov prebivalcev. Leeja je takrat podprlo 24 odstotkov vprašanih.

Evropska unija je ob izvolitvi izrazila razočaranje zaradi kršenja demokratičnih temeljev. “Evropska unija obžaluje kršenje demokratičnih temeljev in političnega pluralizma ter vidi v postopku izbire dodaten korak k odmiku od načela Ena država – dva sistema,” je danes sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. EU je oblasti v Hongkongu in na Kitajskem še pozvala, da se držijo svojih nacionalnih in mednarodnih obvez, v kar sodi tudi splošna volilna pravica pri izbiri vodje in predstavnikov ljudstva, je dodal. Kritičen je bil še do zmanjšanega števila članov volilnega odbora, so sporočili iz Bruslja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje