Novinarki N1 Zagreb pomembna regionalna novinarska nagrada

Svet 02. Feb 202421:33 0 komentarjev
ivana dragičević
Ivana Dragičević (Foto: N1 Beograd)

Regionalno novinarsko nagrado "Gordane Suša" za televizijsko novinarstvo je prejela novinarka N1 Zagreb Ivana Dragičević.

Letošnja pomembna regionalna novinarska nagrada “Gordane Suša” za televizijsko novinarstvo, ki jo podeljuje Neodvisno društvo novinarjev Srbije (NUNS) v sodelovanju z Društvom novinarjev BiH, Hrvaškim novinarskim društvom (HND) in družino Suš je letos pripadla novinarki hrvaške televizije N1 Ivani Dragičević.

Po mnenju žirije je Ivana Dragičević s svojim poklicnim angažmajem izpolnila ključna merila. To je profesionalno in odgovorno novinarsko delovanje v televizijskem mediju, ki ga v skladu s splošnim novinarskim etičnim kodeksom opravlja v službi javnega interesa ter varovanja človekovih pravic in svoboščin medijev, pa tudi interesov in posebnosti vseh državljanov, ne glede na njihovo etnično, versko ali spolno pripadnost.

Kot je žirija med drugim zapisala v obrazložitvi, je Dragičević pokazala redek novinarski talent in sposobnost za delo v različnih in kompleksnih televizijskih formatih, pogosto v zapletenih delovnih razmerah ter pod velikim pritiskom dogodkov in časa.

V svojem bogatem poklicnem življenju je poročala z vseh pomembnih svetovnih žarišč, intervjuvala svetovne voditelje in snemala dokumentarne filme po vsem svetu. Vedno je bila pred svojim časom in se držala najvišjih novinarskih standardov.

Ivana Dragičević je sicer znana po ostrem slogu intervjuvanja in sposobnosti, da se dokoplje do bistva. Z enako gorečnostjo se zna pogovarjati tako z ribičem v Senegalu, taksistom v Alžiriji ali mimoidočim na Laponskem, kot tudi s svetovnimi voditelji, je med drugim zapisano v obrazložitvi.

Gordana Suša
Gordana Suša (Foto: N1 Beograd)

Gordana Suša, po kateri nosi ime omenjena nagrada, je bila ugledna srbska novinarka, ki je umrla 22. junija 2021, stara 74 let. Novinarsko kariero je začela na Radiu Beograd, nato pa je odšla na televizijo, kjer je postala eno najbolj prepoznavnih in profesionalnih novinarskih imen v letih, ko se je že obetal začetek razpada nekdanje Jugoslavije.

Dragičević: Ob srečanju z Gordano Suša se je potrdila vsa njena veličina

“Ne spomnim se točno, kdaj in kje sem spoznala Gordano Suša, spomnim se le, da se je ob srečanju z njo potrdilo vse, kar sem si o njej mislila. Odnos, integriteta, inteligenca, spuščen, a neposreden in zelo močan pogled, avtoriteten glas, pa tudi globoka empatija, nežnost, toplina in varnost, ki jo je oddajala,” je Ivana Dragičević med drugim dejala ob prejemu nagrade.

Povedala je, da je bila ob prejemu prve čestitke od novinarskega kolega presenečena, saj da sploh ni vedela, da je za nagrado nominirana. Šele nato se je zavedela, kakšna čast jo je doletela.

V zahvalnem govoru se je spomnila tudi nekaterih drugih preminulih kolegov in spomin nanje pospremila z besedami italijanskega filozofa Antonia Gramscija: “Ponovno smo se znašli v položaju, ko staro že umira, novo pa se še ne more roditi”.

Ob koncu je poudarila nepogrešljivost novinarjev. “Z novinarstvom ne gre varčevati, predvsem v sedanjem času, ko se ga nujno potrebuje. Pomembno je tudi, da države Zahodnega Balkana postanejo članice EU in da se ideja odprtih in svobodnih družb uresničuje tudi skozi novinarstvo, kot je to storila Gordana Suša.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!