Novo Nasino orodje, ki iz vesolja odkriva velike onesnaževalce

Svet 26. Okt 202213:59 1 komentar
Posnetek uhajanja metana
Posnetek uhajanja metana v Turkmenistanu (Vir: Google Earth/Landsat/Copernicus/via REUTERS)

Znanstveniki ameriške vesoljske agencije Nasa so s pomočjo novega orodja, prvotno namenjenega preučevanju vpliva prahu na podnebje, odkrili več kot 50 krajev po svetu, ki oddajajo velike količine metana. Novo orodje ne bo le pomagalo pri določanju krajev, kjer metan uhaja, temveč bo omogočilo tudi vpogled v hitro spopadanje s tem problemom.

Nasin projekt EMIT (Earth Surface Mineral Dust Source Investigation) je namenjen spodbujanju razumevanja učinkov prahu v zraku na podnebje, so sporočili iz agencije. Vendar pa se je izkazalo, da ima orodje, ki so ga julija namestili na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), tudi sposobnost odkrivanja prisotnosti metana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Omejitev emisij metana je ključnega pomena za omejitev globalnega segrevanja,” je v torek v sporočilu za javnost zapisal šef Nase Bill Nelson. “Ta vznemirljiva novost raziskovalcem ne bo le pomagala bolje določiti, kje prihaja do uhajanj metana, ampak bo omogočila tudi vpogled v to, kako bi se lahko z njimi hitro spopadli,” je pojasnil.

Po navedbah Nase so doslej odkrili več kot 50 super onesnaževalcev z metanom, in sicer v Srednji Aziji, na Bližnjem vzhodu in jugozahodu ZDA. Večina jih je povezana s sektorjem fosilnih goriv, ravnanja z odpadki in kmetijstvom.

Glavna znanstvenica za podnebje pri Nasi Kate Calvin je ocenila, da “dodatna zmogljivost EMIT za odkrivanje metana ponuja izjemno priložnost za merjenje in spremljanje toplogrednih plinov, ki prispevajo k podnebnim spremembam”.

“To, kar smo odkrili v zelo kratkem času, že presega naša pričakovanja,” pa je dejal Nasin raziskovalni tehnolog Andrew Thorpe in dodal, da so nekateri oblaki metana, ki jih je orodje EMIT zaznalo, med največjimi doslej zabeleženimi.

Metan je sicer odgovoren za približno 30 odstotkov dosedanjega globalnega dviga temperature. Čeprav ga je v ozračju bistveno manj kot ogljikovega dioksida (CO2), pa je na stoletni časovni skali približno 28-krat močnejši od CO2. Vendar pa se po drugi strani metan v ozračju zadrži le desetletje, medtem ko CO2 v zraku vztraja več sto ali tisoč let.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje