Novozelandska policija ubila moškega, ki je v supermarketu zabodel več ljudi

Svet 03. Sep 202108:13 > 11:27 0 komentarjev

Novozelandska policije je ustrelila in ubila moškega, ki je v supermarketu v Aucklandu z nožem zabodel šest ljudi. Posameznik naj bi se navdihoval nad prepričanji samooklicane Islamske države.

Mediji poročajo o terorističnem napadu na Novi Zelandiji. Po poročanju Sky News je moški, ki se je navdihoval nad prepričanji Islamske države, vstopil v supermarket in kupce začel napadati z nožem.

Zabodel naj bi šest ljudi, po besedah novozelandske predsednice vlade Jacinde Ardern pa naj bi šlo za “nasilnega skrajneža”, ki ga je policija že predhodno poznala. Dogodek je premierka označila za “teroristični napad”.

“Nasilni skrajnež je izvedel teroristični napad na nedolžne Novozelandce,” je na novinarski konferenci potrdila predsednica vlade in dodala, da je bil posameznik znan več državnim agencijam, pa tudi njej sami od leta 2016. Opisala ga je kot “volka samotarja” in “podpornika IS”, še poroča Sky News.

Policija je potrdila, da je moški vstopil v supermarket v predmestju Aucklanda in z nožem poškodoval šest ljudi, vsi naj bi bili v tistem trenutku kupci. Od šestih ranjenih so trije v kritičnem stanju, zdravstveno stanje enega izmed njih pa je zelo resno, po poročanju medijev pravijo zdravniki.

Jacinda Ardern
AAP Image/Stuff Pool, Robert Kitchin/REUTERS

Po poročanju Sky News je policija moškega ustrelila in ubila v 60 sekundah od začetka napada. Sky News še poroča, da je moški v državi bival od oktobra 2011, bil pa je državljan Šrilanke.

“Posameznik, ne vera”

Ardern je dejala, da bi bil kakršenkoli odziv proti muslimanski skupnosti “napačen”, z besedami, da je napadalec “tisti, ki je odgovoren za napad, nihče drug”.

“To, kar se je danes zgodilo, je bilo sovražno in narobe. Napad je izvedel posameznik, ne vera,” je dejala in potrdila, da bo varnost v državi ostala na srednji ravni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!