Novozelandska premierka napovedala odstop: Zmanjkalo mi je goriva

Svet 19. Jan 202306:36 4 komentarji

Jacinda Ardern je napovedala, da bo prihodnji mesec odstopila s položaja novozelandske premierke. Odstopila bo najkasneje do 7. februarja, kot razlog pa je navedla, da nima več dovolj goriva v rezervoarju za vodenje države.

Jacinda Ardern se bo z vrha novozelandske vlade umaknila po šestih letih, odstop pa je napovedala na novinarski konferenci na letnem srečanju stranke, poroča BBC.

Šest zahtevnih let je terjalo svoj davek, je dejala. Na vrhu vlade bo ostala najdlje do 7. februarja, nato pa bo odstopila z mesta vodje Laburistične stranke. V prihodnjih dneh bodo v stranki začeli pogovore o njeni zamenjavi.

“Odhajam, ker s tako privilegirano vlogo pride tudi odgovornost. Odgovornost, da veš, kdaj si prava oseba za vodenje in tudi kdaj nisi. Vem, kaj to delo zahteva, in vem, da v sebi nimam več dovolj energije, da bi jo lahko opravljala pravično. Tako preprosto je to,” je dejala novinarjem.

Med počitnicami si je vzela čas za razmislek

Novo Zelandijo 14. oktobra čakajo parlamentarne volitve. Ardern je dejala, da si je med poletnimi počitnicami vzela čas za razmislek o prihodnosti.

“Upala sem, da bom našla tisto, kar bi potrebovala za nadaljevanje, vendar na žalost nisem. Novi Zelandiji bi naredila medvedjo uslugo, če bi nadaljevala,” je dejala.

Leta 2017, ko je bila izvoljena za premierko, je pri 37 letih postala najmlajša predsednica vlade na svetu.

Leta 2020 jih je popeljala do prepričljive zmage

Novo Zelandijo je Ardern vodila v zahtevnih časih, ko se je država spopadala s pandemijo covida-19 in recesijo, ki je sledila, v času njenega mandata pa se je zgodil tudi teroristični napad na dve mošeji v Christchurchu in izbruh vulkana na Belem otoku.

“Eno je voditi državo v mirnem času, drugo pa jo je voditi skozi krizo,” je dejala. “Ti dogodki so bili obremenjujoči zaradi njihove teže in stalne prisotnosti. Nikoli ni bilo trenutka, ko bi se počutili, kot da samo vladamo,” je povedala po napovedi o odstopu.

Ardern je Laburistično stranko leta 2020 popeljala do prepričljive zmage na volitvah, vendar je njena priljubljenost v zadnjih mesecih po ocenah javnomnenjskih raziskav padla na nizko raven. Vseeno je Ardern dejala, da ne odstopa zaradi tega, ker ne bi verjela v zmago laburistov na prihajajočih volitvah, ampak verjame v zmago. “Za ta izziv potrebujemo sveža ramena,” je dodala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje