O stenicah poročajo tudi iz Hrvaške: “Otroci imajo po telesu tudi po 30 ugrizov”

Svet 12. Okt 202315:32 2 komentarja
hrvaška
Foto: N1 Zagreb

Po Parizu in Londonu zdaj o stenicah poročajo tudi naši južni sosedje. "Otroci imajo po vsem telesu tudi po 30 ugrizov," obupana pripoveduje stanovalka stolpnice na Reki. Opravili so več dezinsekcij, oblačila perejo zgolj na visokih temperaturah, dobili so celo nasvet, naj čim več stvari postavijo v zamrzovalnik, saj naj bi stenice poginile pri –17 stopinjah Celzija. A malih krvosesov se nikakor ne morejo znebiti.

Stenice so že tu, prihajajo z avtobusi, s prtljago, ki jo imajo potniki s seboj. Lahko rečem, da bolj kot so v Zagrebu polne turistične nastanitve, več je tudi stenic, je za hrvaški Danas.hr povedal Rene Švajger, lastnik podjetja za zatiranje škodljivcev.

To po njegovih besedah potrjuje število zatiranj, letos so jih izvedli sto, največ v središču hrvaške prestolnice. “Zlezejo v vsako špranjo v steni, radiatorjih, v okvirje slik, zaredijo se pod parketom, preprogami. Zelo težko se jih je znebiti, saj najprej traja kar nekaj časa, da ugotovimo, kje točno so se zaredile, uspešna dezinsekcija pa zahteva več ciklov kemičnega zatiranja,” je pojasnil Švajger.

Temu prikimavajo tudi stanovalci stolpnice na Rastočinah, predelu hrvaške Reke. Po besedah ​​Renate Bartule Bosanac, ki z družino živi v 16. nadstropju stolpnice, se malih krvosesov nikakor ne morejo znebiti.

pariz
Foto: REUTERS/Stephanie Lecocq TPX

“Ven pridejo ponoči. Našli smo jih v dnevni sobi, v otroški sobi, tudi pred vhodnimi vrati in na hodniku. To pomeni, da se sprehajajo po stavbi in se verjetno širijo navpično, glede na to, da so tudi v stanovanju pod nami, pa tudi v 14. in 13. nadstropju. Otroci imajo po vsem telesu tudi po 30 ugrizov. Klicala sem na podjetje za dezinsekcijo, prišli so, a rekli, da ne morejo storiti nič, saj stenice prihajajo iz drugega stanovanja, kjer imajo tudi gnezdo,” je povedala stanovalka za Jutarnji.hr.

Po njenih besedah je enak odgovor dobila tudi z inštituta za javno zdravje, sanitarne inšpekcije, mestne občine, klicala je celo policijo, a so ji odvrnili, da ne morejo nič. Zaradi majhnih nadlog po njenih besedah ne morejo spati, otroka pa je vsak dan sram oditi v šolo, kjer sošolci zlahka opazijo ugrize stenic po njunih telesih.

Stanovalka Marina Nimac podobno pojasnjuje za N1 Zagreb. V sobi, kjer so stenice odkrili, ne spijo več, oblačila perejo na visokih temperaturah, vse, kar lahko, pa spravljajo v zamrzovalnik, saj so dobili nasvet, da stenice poginejo pri –17 stopinjah Celzija.

Davor Petričić, predstavnik lastnikov stanovanj, je za Jutarnji.hr potrdil, da je z invazijo stenic v reški stolpnici seznanjen. Težava naj bi se začela v državnem stanovanju, kjer so bivali tujci, po njihovem odhodu pa, da so v stanovanju večkrat izvedli dezinsekcijo. A očitno neuspešno, saj so se stenice že čez nekaj mesecev pojavile tudi v drugih stanovanjih v stolpnici. “Dezinsekcijo bomo morali ponoviti, nimam pa informacij, kdaj bodo pristojne službe prišle,” je dejal Petričić.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje