Ob 27. obletnici genocida v Srebrenici: Gre za našo najbolj bolečo zgodovino

Svet 10. Jul 202216:45 > 16:49 2 komentarja
Srebrenica
Foto: PROFIMEDIA

Na ponedeljkovi spominski slovesnosti ob 27. obletnici genocida v Srebrenici bodo v bližnjem spominskem centru v Potočarih pokopali posmrtne ostanke 50 bošnjaških žrtev od skupno več kot 8000, kolikor so jih v samo nekaj dneh od 11. julija 1995 ubile sile bosanskih Srbov.

Organizacijski odbor je ob obletnici izpostavil vlogo žensk v boju za resnico o genocidu, kot tudi to, da so bile tudi one žrtve.

Izpostavil je njihovo vlogo pri iskanje pogrešanih, pričevanjih, identifikaciji žrtev, sodnem pregonu odgovornih ter neumornih prizadevanjih za pravico, ki so privedli tudi do vzpostavitve spominskega centra v Potočarih. Kot neizmerljivega so izpostavili prispevek gibanj in združenj mater in žena Srebrenice.

Srebrenica
PROFIMEDIA

Osrednja spominska slovesnost in verski obred s pokopom posmrtnih ostankov žrtev, ki so jih v minulih letih našli v številnih množičnih grobiščih, bodo kot vsako leto potekali na dan, ko so enote bosanskih Srbov pod poveljstvom Ratka Mladića zavzele Srebrenico, takratno varovano območje Združenih narodov, in začele množične poboje Bošnjakov.

Po podatkih spominskega centra v Potočarih so sile bosanskih Srbov samo v nekaj dneh, do 19. julija 1995, v tej bošnjaški enklavi ubile 8372 bošnjaških moških in dečkov, pa tudi žensk.

V spomin na Srebrenico po državi potekajo številne slovesnosti, odvil se je tudi Pohod miru, ki se ga je udeležil predsednik vlade Fadil Novalić, piše N1 Bosna in Hercegovina. Ob tem se je spomnil krvavih pobojev. “V čast mi je, da sem prehoditi vsaj zadnjo del pohoda miru. Gre za znak spoštovanja in spomina na tisoče pogumnih Podrinjcev, ki so si na tej poti rešili gola življenja. To je najmanj, kar lahko naredim, da se groza, ki se je zgodila julija 1995, ne pozabi. Najprej hodim v čast vsem tistim, ki tega časa leta 1995 žal niso preživeli. Na tej cesti so s krvavimi črkami zapisane najbolj boleče strani naše zgodovine. Obveza je biti tukaj,” je poudaril.

Vlada FBiH (predsednik vlade na pohodu Miru)

Brez nasprotovanja več sto nizozemskih modrih čelad, ki so bile opremljene samo z lahkim orožjem, so okoli 25.000 žensk, otrok in starejših oseb z avtobusi in tovornjaki prepeljali na območje pod nadzorom vojske BiH.

Posmrtne ostanke žrtev so po vojni našli v več kot 150 množičnih grobiščih, večinoma sekundarnih. V Potočarih, kjer je spominski center za žrtve genocida, od leta 2002 vsako leto posmrtne ostanke identificiranih žrtev pokopavajo na osrednji spominski slovesnosti.

Doslej so v spominskem centru pokopali 6671 žrtev genocida. V ponedeljek bodo med posmrtnimi ostanki 50 žrtev pokopali tudi tiste treh mladoletnikov, starih 17 in 16 let. Najstarejši žrtvi bosta dva 59-letnika, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Srebrenica
PROFIMEDIA

Posmrtne ostanke približno tisoč žrtev še iščejo, saj so jih sile bosanskih Srbov iz primarnih grobišč premeščale na različne kraje, da bi zakrile svoj zločin. Njihova identifikacija je zato zahtevna.

V dneh pred obletnico svojce žrtev razburja napoved nacionalistične proruske organizacije Vzhodna alternativa, da bo v mestu Srebrenica v ponedeljek predvajala film o, kot pravijo, “osvoboditvi Srebrenice” z govori Mladića, poroča portal klix.ba.

Film nameravajo predvajati, čeprav v BiH od julija lani velja zakonska prepoved zanikanja genocida, ki pa je oblasti srbske entitete BiH Republike srbske ne priznavajo.

Pokol v Srebrenici je za genocid leta 2007 spoznalo Meddržavno sodišče v Haagu. Najbolj odgovorna za genocid, takratni predsednik Republike srbske Radovan Karadžić in poveljnik vojske Republike srbske, general Ratko Mladić sta bila na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije zaradi genocida in drugih zločinov med vojno v BiH med letoma 1992 in 1995 pravnomočno obsojena na dosmrtni zapor.

Srebrenica
PROFIMEDIA

V državah članicah Evropske unije se 11. julij od leta 2009 obeležuje kot evropski dan spomina na žrtve genocida v Srebrenici.

Predsednik republike Borut Pahor se bo na povabilo predsednika mešihata Islamske skupnosti v Sloveniji muftija Nevzeta Porića v ponedeljek v Ljubljani v Muslimanskem kulturnem centru udeležil slovesnosti ob 27. obletnici genocida, na kateri bo imel tudi slavnostni nagovor.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje