Ob Črnem morju v Bolgariji našli in onesposobili dron z eksplozivi

Svet 18. Sep 202314:28 3 komentarji
Brezpilotni letalnik z eksplozivi
Hotel Restaurant Tyulenovo via REUTERS

Bolgarska mornarica je v kraju Tjulenovo na črnomorski obali onesposobila eksploziven brezpilotni letalnik, je sporočilo ministrstvo za obrambo v Sofiji. Na dronu je bil namreč nameščen minometni izstrelek, ki ga ni bilo mogoče ločiti, zato so pristojni izvedli nadzorovano eksplozijo.

“Pri pregledu je bilo ugotovljeno, da je na ostanke brezpilotnega letalnika pritrjen minometni izstrelek kalibra 82 mm,” je sporočilo bolgarsko ministrstvo za obrambo. Pojasnilo, da je ekipa petih strokovnjakov iz pomorske baze v Varni na kraju najdbe izvedla nadzorovano eksplozijo, ker izstrelka ni bilo mogoče ločiti od drona, obenem pa je bil poškodovan.

“Dron v Tjulenovu je verjetno povezan z vojno, ki jo je Rusija začela proti Ukrajini,” je v odzivu na dogodek dejal bolgarski obrambni minister Todor Tagarev. Ocenil je, da vojna v Ukrajini povečuje varnostna tveganja tudi za Bolgarijo. Pri tem je omenil nedavne ruske napade na ukrajinska pristanišča na Donavi, ki ležijo le nekaj sto metrov od ozemlja bolgarske sosede Romunije.

Brezpilotni letalnik
Hotel Restaurant Tyulenovo via REUTERS

V zadnjem času je Rusija večkrat napadla ukrajinska pristanišča na Donavi Reni, Izmail in Kilija, ki ležijo manj kot 500 metrov od meje z Romunijo. Nedavno so deli ruskih dronov padli in eksplodirali na romunskem ozemlju, zaradi česar je Bukarešta razširila območje prepovedi letenja ob meji z Ukrajino in napovedala dodatne zaščitne ukrepe za svoje prebivalce na območju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje