Ob drugi obletnici vojne podpora Nata Ukrajini: “Za vašo in našo varnost”

Svet 24. Feb 202413:36 1 komentar
Jens Stoltenberg
Foto: PROFIMEDIA

Ob drugi obletnici ruske invazije na Ukrajino se vrstijo izrazi podpore Kijevu, ter pozivi, da Ukrajina ne sme obupati.

Ob drugi obletnici ruske invazije na Ukrajino iz sveta prihajajo izrazi podpore Kijevu. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je ob obljubi pomoč in Ukrajino in njene zaveznice pozval, naj ne izgubijo upanja. London je Kijevu obljubil novo vojaško pomoč, Berlin pa je opozoril na nujnost okrepitve obrambe v Evropi.

Stoltenberg je v video izjavi priznal, da razmere na bojišču ostajajo izredno težke in da nič ne kaže, da bi bil ruski predsednik Vladimir Putin pripravljen na mir.

“Vendar ne smemo izgubiti upanja, saj je Ukrajina vedno znova pokazala izjemne sposobnosti in odločenost,” je dejal. Izpostavil je, da je ukrajinska vojska znova zavzela polovico ozemlja, ki ga je zasedla Rusija, da jo je pregnala z velikega dela ob Črnem morju, ruski vojski pa povzročila velike izgube, poročajo tuje tiskovne agencije.

Spomnil je, da so članice Nata nedavno Kijevu obljubile za več milijard dolarjev vojaške pomoči, vključno s topniškim strelivom, zračno obrambo, opremo in rezervnimi deli za letala F-16 ter brezpilotne letalnike.

Nova pomoč pa še prihaja, je dejal in Kijevu zagotovil nadaljnjo podporo Nata “za vašo in našo varnost”. Izrazil je gotovost, da bo Ukrajina postala članica Nata ter izpostavil, da je Putin z invazijo hotel Ukrajini to preprečiti, dosegel pa ravno nasprotno, saj je Kijev bliže zavezništvu kot kadarkoli prej.

Več držav izrazilo podporo Ukrajini

Ob drugi obletnici so nadaljnjo podporo Kijevu izrazile tudi številne zahodne države. Britanski premier Rishi Sunak mu je obljubil podporo Londona tako dolgo, kolikor bo potrebno in poudaril, da “tiranija ne bo nikoli zmagala”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

London, ki je eden glavnih podpornikov Kijeva, je nedavno napovedal povečanje vojaške pomoči Ukrajini, ki bo letos in v letu 2025 znašala skupno 2,9 milijarde evrov. Danes pa je napovedal okoli 300 milijonov evrov nove pomoči za proizvodnjo topniškega streliva in humanitarno pomoč.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je ruskega predsednika Vladimirja Putina opozoril, da francoska podpora Ukrajine ne bo oslabela in da ne more računati na utrujenost Evropejcev. “Izid te vojne bo odločilen za evropske interese, vrednote in varnost,” je poudaril.

Nemški kancler Olaf Scholz, ki je prav tako ponovil podporo Kijevu, pa je Nemčijo in Evropo pozval k okrepitvi obrambe, saj Rusija “ne napada samo Ukrajino, ampak uničuje mir v Evropi”.

“Mi, Nemčija in Evropa, moramo storiti še več, da se bomo lahko učinkovito branili,” je dejal, kot najboljše jamstvo za obrambo na obeh straneh Atlantika pa je izpostavil Nato, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Pogumno branite svojo državo ter naše skupne vrednote svobode in demokracije,” pa je predsednik Evropskega sveta Charles Michel povedal v posnetku, ki ga je namenil Ukrajincem in objavil na omrežju X. Poudaril je, da bo Ukrajina v prihodnosti postala članica EU. “Danes ste v naših srcih že eden od nas,” je dodal.

Tudi predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola se je poklonila pogumu Ukrajincem ter poudarila skupno prihodnost EU in Ukrajine.

Poljski predsednik Andrzej Duda je opozoril, da Evropa živi v nevarnih časih, in obljubil nadaljnjo podporo Ukrajini. Poljski premier Donald Tusk pa je na omrežju X pozdravil dve leti ukrajinskega junaštva in obsodil dve leti ruskega barbarstva.

“Če bi Ukrajina padla v roke Rusiji, bi bilo le vprašanje časa, kdaj bodo ogrožene tudi druge države,” je medtem opozoril češki premier Petr Fiala.

Estonska premierka Kaja Kallas je pozvala h krepitvi podpore Ukrajini. “Tako kot so imeli Estonci pogum, da so se leta 1918 osvobodili, smo zdaj priča, kako se pogumni Ukrajinci borijo za svojo svobodo. Ne borijo se le za lastno svobodo, temveč za svobodo celotne Evrope,” je še dodala ob 106. obletnici estonske deklaracije o neodvisnosti.

Bolgarski predsednik Rumen Radev pa je pozval k iskanju evropske rešitve za končanje vojne v Ukrajini. “Pot, ki smo jo ubrali pri iskanju rešitve na podlagi zmage na bojišču, ne prinaša rezultatov,” je opozoril in dodal, da je vojna v Ukrajini postala grožnja svetovni varnosti.

Podporo Kijevu so izrazili še Avstrija, Nizozemska in britanski kralj Karel III. Slednji je tudi pohvalil odločnost in moč ukrajinskega ljudstva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje