Ob polčasu COP27 spor glede denarja in cilja 1,5 stopinje

Svet 13. Nov 202207:58 0 komentarjev
COP27 protesti
Profimedia

Podnebna konferenca COP27 v egiptovskem Šarm el Šejku je po tednu dni na polovici, a odmevnejših dogovorov zaenkrat ni prinesla. V pogajanjih se trenutno po poročanju nemške tiskovne agencije dpa prepirajo predvsem glede denarja, nekatere države pa naj bi pod vprašaj postavljale celo cilj omejitve globalnega segrevanja pod 1,5 stopinje Celzija.

Kot je danes sporočila okoljska organizacije Greenpeace, več bogatih držav – med njimi ZDA, Velika Britanija in Avstralija – blokira napredek v pogajanjih glede odškodnin za tiste revne države, ki so jih podnebne spremembe najbolj prizadele, hkrati pa so k njim same večinoma zelo malo prispevale. Denar naj bi prispevale razvite industrijske države.

Vodja Greenpeaceove delegacije na konferenci Yeb Sano je to označil kot “nerazveseljivo, a tudi ne presenetljivo” novico in kot taktiko zavlačevanja. Gre sicer za razpravo, ki se vleče že leta, tokrat pa so jo prvič sploh uvrstili na uradno agendo podnebne konference. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je dogovor o tej temi označil kot “lakmusov test številka ena” za COP27.

Ameriški podnebni odposlanec John Kerry je sicer v pogovoru za britanski Guardian zatrdil, da so ZDA “stoodstotno pripravljene na pogovore”.

Poleg spora glede financ se pogajalci po poročanju dpa ukvarjajo predvsem s tem, kako premostiti vrzel med dosedanjimi podnebnimi zavezami držav in pa tem, kaj bi bilo treba dejansko storiti, da bi bili doseženi cilji pariške podnebne konference, med katerimi je omejitev globalnega segrevanja pod 1,5 stopinje Celzija.

Stvari so šle tako daleč, da so celo veliki koncerni, kot so Amazon, Nestle, Microsoft in Ikea, ki so zaradi svojih okoljskih bilanc sami pogosto tarča kritik, skupaj z okoli 200 drugimi podjetji, nevladnimi organizacijami in zvezdniki voditelje pozvali, naj spoštujejo dane zaveze in ohranijo ta ključen podnebni cilj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!