Ob sončnem zahodu muslimani začenjajo ramazan in s tem 29-dnevni post

Svet 22. Mar 202308:28 0 komentarjev
Osrednja bajramska slovesnost Ljubljanska džamija
Žiga Živulovič jr./BOBO

Z današnjim sončnim zahodom pripadniki muslimanske vere začenjajo ramazan, deveti mesec muslimanskega koledarja. V tem času se verniki postijo med sončnim vzhodom in zahodom, s čimer izkazujejo pobožnost in iskreno verovanje. Post začnejo v četrtek, trajal bo 29 dni.

Pripadniki muslimanske vere z današnjim sončnim zahodom začenjajo deveti mesec muslimanskega koledarja, ramazan, ki bo trajal 29 dni. V času ramazana se verniki postijo med sončnim vzhodom in sončnim zahodom, s čimer bodo začeli v četrtek. Moto letošnjega ramazana v Islamski skupnosti v RS poudarja pomen družine.

Mesec posta

Ramazan je v muslimanski veri mesec posta. Ta je najvišja stopnja pobožnosti ter dokaz iskrenega verovanja brez licemerstva in dvoličnosti. Ob postu se pri vernikih razvije poseben občutek solidarnosti in dobrodelnosti, pojasnjujejo v Islamski skupnosti v RS.

Post v mesecu ramazanu po prepričanju muslimanov ne pomeni samo odrekanja hrani in pijači, ampak predvsem to, da se verniki odrekajo strastem, slabim navadam in dobrinam. “Post nas uči skromnosti in osvobaja občutka egoizma in ošabnosti. Spodbuja nas k predanosti in skesanosti ter tako krepi naše verovanje in prepričanje. Post človeka uči potrpežljivosti, kar je najboljši način za odrekanje slabim navadam, strastem in slabim dejanjem,” navajajo.

Letošnji poudarek je na družini

Moto letošnjega ramazana v Islamski skupnosti v RS je Družina v ramazanu – ramazan v družini.

“Družina v otroštvu vsakemu posamezniku ponuja ljubezen in samozavest, v zrelih letih pa tolažbo in podporo. Ni kariere ali dobička, ki bi lahko nadomestila varnost in toplino družinskega doma. Ni boljšega na tem svetu kot odgovorno in uspešno očetovstvo in materinstvo. Vrednot, kot sta solidarnost in dobrodelnost, brez katerih ne more obstati niti ena družba, se naučimo v družini. Zaradi številnih izzivov, pred katerimi se nahaja današnja družina, je mesec ramazan priložnost za krepitev medsebojnih odnosov, obuditev vrednot solidarnosti, dobrodelnosti, medsebojnega razumevanja, ljubezni in spoštovanja,” so zapisali.

Islamska skupnost v RS je za čas ramazana pripravila program, ki ga bo izvajala v 18 krajih: v Ljubljani, na Jesenicah, v Kranju, Tržiču, Škofji Loki, Postojni, Sežani, Ajdovščini, Novi Gorici, Kopru, Izoli, Kočevju, Novem mestu, Krškem, Trbovljah, Celju, Velenju in Mariboru.

Mufti Nevzet Porić
Borut Živulović/BOBO

Mufti Nevzet Porić bo v tem času skupaj s sodelavci obiskoval posamezne muslimanske verske skupnosti ter z verniki, ki jih bo tudi nagovoril, sodeloval na večerjah ob koncu posta.

Ramazan se bo končal s sončnim zahodom v četrtek, 20. aprila. Naslednji dan bo sledil ramazanski bajram, muslimanski praznik, ki ga obeležujejo ob koncu posta in označuje poseben duhovni čas.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!