Ob uvedbi pogoja PCT za zdravstvene delavce na Hrvaškem manjši protesti

Koronavirus 04. Okt 202110:31 > 12:05 0 komentarjev

Pred kliničnim centrom v Zagrebu in Splitu je protestiralo nekaj deset zdravstvenih delavcev. Z današnjim dnem zanje namreč začne veljati izpolnjevanje pogoja PCT. Tisti, ki niso cepljeni ali preboleli, se bodo morali testirati dvakrat tedensko, če bodo testiranje zavrnili, pa za tisti dan ne bodo prejeli plačila.

Z začetkom tedna so na Hrvaškem za zaposlene v zdravstvu in socialnem varstvu uvedli obveznost izpolnjevanja pogoja PCT. Izpolnjevanje pogoja bo veljalo tudi za nekatere bolnike.

Za tiste zaposlene, ki so covid-19 preboleli ali so cepljeni, sprememb z današnjim dnem ne bo. Se bodo pa morali dvakrat tedensko testirati vsi zaposleni, ki ne izpolnjujejo pogojev P in C. Omenjeno skupino zaposlenih v zdravstvu bodo testirali izven delovnega časa, če bodo testiranje zavrnili, pa bo obveljalo, kot da tisti dan niso prišli v službo in zanj ne bodo plačani.

Sprememba velja tudi za nekatere bolnike

Sprememba velja tudi za študente in profesorje, ki delajo oziroma obiskujejo bolnišnice, ter zaposlene pri drugih delodajalcih, ki sodelujejo z bolnišnico.

Poleg delavcev morajo ustrezno covidno potrdilo imeti tudi hospitalizirani bolniki, bolniki, ki so prišli na zdravstvene posege, med katerimi se lahko širijo aerosoli, osebe, ki spremljajo porod, in starši, ki so v bolnišnico prišli s svojimi otroci oziroma širše vsi spremljevalci bolnikov.

Za zdaj o odpuščanju ne razmišljajo

“Žal bo delavcu zabeležena neopravičena odsotnost, kar pomeni tudi, da za to obdobje ne bo prejel plačila,” je komentiral hrvaški minister za zdravje Vili Beroš.

Dodal je, da lahko prebivalci sami vplivajo na čas trajanja omenjenih omejitev, in sicer tako, da skupaj dvignejo raven precepljenosti v državi, ki je trenutno nekoliko nad 54 odstotki celotne populacije. “Primeri držav, ki so to storile, dokazujejo, da je to prava pot,” je dejal minister Beroš.

Testiranje za zaposlene bo za zdaj brezplačno, kot je napovedal minister za zdravje, naj bi bilo brezplačno vsaj do konca leta.

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš
N1

Minister je zavrnil, da bodo delavci, ki se ne želijo testirati, odpuščeni. “Trenutno ne razmišljamo o odpuščanju, imajo pa delodajalci na voljo več možnosti. O tem, kako bodo ravnali direktorji, bodo odločali številni dejavniki, na primer epidemiološke razmere, trenutno pa odpuščanja niso možnost,” je dejal minister Beroš.

“Pustite nas delati”

V ponedeljek zjutraj se je minister Beroš na Univerzitetnem kliničnem centru v Zagrebu (KBC Zagreb) srečal s predstavniki ustanove, da bi preveril uvajanje novih ukrepov.

Ob tem so ga pričakali protestniki, po poročanju medijev jih je bilo nekaj deset. Gre za delavce, ki covidnega potrdila nimajo in se ne želijo testirati, za vstop na delovno mesto pa od danes potrebujejo vsaj enega od treh pogojev P, C ali T.

Ministra za zdravje in direktorja bolnišnice v Zagrebu Anta Ćorušića so protestniki izžvižgali. Vzklikali so: “Dol s sramotnimi odločitvami, izdajalci, svoboda delu, pustite nas delati!” Protestnikom sta se pridružila tudi dva, ki nista zaposlena v zdravstvu, in sicer Andrija Klarić, lastnik fitnesa, in katoliški duhovnik Zdravko Knežević. Skupina protestnikov se je zbrala tudi pred UKC v Splitu, kjer so izžvižgali predstavnika bolnišnice Julija Meštrovića in Jugoslava Bagatina.

“Pogoji so za vse enaki. Nikogar ne prepričujemo, naj se cepi. Obstajajo trije pogoji: cepljenje, prebolelost ali testiranje. Tega ukrepa ni dobro enačiti le s cepljenjem,” je dodal. “Ne razumem, zakaj se nekdo ne bi želel testirati. Kakšni so  motivi?” se je ob prihodu pred UKC v Zagrebu spraševal minister za zdravje Beroš. “Naš primarni interes je varnost,” je dejal in dodal, da testiranje ni invazivno.

Protestniki so se po dobrih dveh urah razšli, protest pa so napovedali tudi za torek zjutraj.

Protest pred UKC v Zagrebu Protest pred UKC v Zagrebu
N1
Protest pred UKC v Zagrebu Protest pred UKC v Zagrebu
Anja Perković/N1
Protest pred UKC v Zagrebu Protest pred UKC v Zagrebu
Anja Perković/N1

Nekateri napovedali tožbe

Nekateri zdravstveni delavci so že pred ponedeljkom napovedovali tožbe. “Če se dokaže pravno protislovje oziroma nelegitimnost te uredbe, bomo seveda sprejeli pravne ukrepe,” je za hrvaške medije denimo povedal voznik reševalnega vozila v Karlovcu Tomislav Cerovac.

V nasprotovanju so se združili tudi v Facebookovi skupini “Medicinske sestre/tehniki skupaj”, v kateri številni člani navajajo, da v testiranje ne bo treba privoliti, ob tem pa se sklicujejo na ustavo in nekatere zakone. Oceno skladnosti z ustavo so napovedali tudi v sindikatu medicinskih sester in tehnikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!