Objavili nikoli videni posnetek rušenja Starega mostu, imel ga je vojni zločinec

Svet 09. Nov 202310:42 8 komentarjev
Rušenje Starega mostu v Mostarju
Foto: Posnetek zaslona ( Mostar Memorial & Museum)

Na današnji dan pred natanko 30 leti so porušili Stari most v Mostarju. Simbol mesta ob Neretvi je uničil topniški ogenj pripadnikov Hrvaškega obrambnega sveta.

Ob 30. obletnici granatiranja in uničenja Starega mostu v Mostarju, ki so ga izvedli pripadniki Hrvaškega obrambnega sveta (HVO) s hriba Hum, je Mostar Memorial&Museum na družbenih omrežjih objavil doslej še nikoli videne posnetke rušenja.

Posnetek so kupili od hrvaških vojakov, pred tam pa naj bi ga hranil Slobodan Praljak, nekdanji general HVO v BiH, ki je bil pravnomočno obsojen na mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Spomnimo, Praljak je leta 2017 ob razglasitvi sodbe v sodni dvorani z zaužitjem strupa storil samomor.

Slobodan Praljak
Slobodan Praljak. (Foto: Profimedia)

Obstreljevanje Starega mostu se je začelo 20 dni pred 8. novembrom leta 1993, ko so bili napadi najbolj intenzivni. Usodni izstrelek je prišel z bližnjih planin. Granate so padale tudi na stolpa Tara in Halebinka, ki sta bila kot nekakšna statična utež za most. Ulica Kujundžiluk, na kateri so bile trgovine, je popolnoma izginila.

Granate so dva dni zapored intenzivno rušile most, delček po delček. Mojstrovina otomanskega arhitekta Mimarja Hajrudina se je zrušila 9. novembra ob 10. uri in 16 minut. Most je padel v mrzlo Neretvo.

Obnova mostu je potekala pod pokroviteljstvom Unesca, svečano pa so ga odprli 23. julija 2004. Leta 2005 je bil most vpisan na seznam Unescove svetovne kulturne dediščine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje