Objavili novo poročilo: je covid-19 ušel iz laboratorija v Wuhanu?

Koronavirus 24. Jun 202310:24 4 komentarji
wuhan, koronavirus
PROFIMEDIA

Ameriške obveščevalne agencije niso našle neposrednih dokazov, da je pandemija covida-19 izbruhnila v kitajskem inštitutu za virologijo v Wuhanu.

V štiristranskem poročilu urada direktorja nacionalne obveščevalne službe (ODNI) so obveščevalci še poudarili, da agencije še vedno ne morejo izključiti možnosti, da je virus ušel iz laboratorija, pa tudi izvora še niso našle.

“Centralna obveščevalna agencija in še ena druga agencija še vedno ne moreta določiti natančnega izvora pandemije covida-19, saj obe hipotezi, tako naravna kot laboratorijska, temeljita na nasprotujočih se podatkih,” piše v poročilu urada direktorja nacionalne obveščevalne službe.

V poročilu so obveščevalci še navedli, da čeprav so na kitajskem inštitutu za virologijo v Wuhanu na koronavirusih opravili “obsežno delo”, agenciji nista našli dokazov o kakšnem dogodku ali incidentu, ki bi lahko povzročil izbruh. “Še naprej nimamo nobenih indicev, da so na inštitutu pred pandemijo raziskovali SARS-CoV2 ali njegovega prednika, tudi neposrednih dokazov, da je šlo med raziskavami nekaj narobe, ni.”

Izvor pandemije koronavirusa je bil v ZDA sicer predmet burnih razprav, odkar so konec leta 2019 v Wuhanu poročali o prvih primerih okužbe.

Spomnimo, ameriški predsednik Joe Biden je marca podpisal zakon, ki ameriški vladi nalaga, da razkrije čim več doslej tajnih podatkov glede izvora novega koronavirusa. Oznake tajnosti ne bodo umaknili z informacij, ki bi po Bidnovi oceni škodovale nacionalni varnosti, agencije pa se do danes niso poenotile, ali je najbolj verjeten vir smrtonosnega virusa laboratorij ali prenos z živali na tržnici v Wuhanu.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje