Je koronavirus ušel iz laboratorija? Biden obveščevalcem naročil preiskavo

Koronavirus 27. Maj 202107:30 > 11:11 0 komentarjev
Predsednik ZDA Joe Biden
Jonathan Ernst/REUTERS

Ameriški predsednik Joe Biden je obveščevalnim agencijam naročil, naj podvojijo napore pri preiskavi izvora pandemije covida-19, vključno z možnostjo, da je novi koronavirus nenadzorovano ušel iz kakšnega kitajskega laboratorija. Ta teorija je do zdaj veljala za obrobno ob prevladujoči, da se je virus razvil na tržnici.

Joe Biden je obveščevalcem naročil, naj mu poročajo v 90 dneh. Sodelovanje je naročil tudi ameriškim laboratorijem in Kitajsko pozval, naj sodeluje z mednarodnimi preiskovalci.

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je promoviral teorijo, da je virus nastal v kitajskem laboratoriju in ne po naravni poti skozi stik človeka z okuženo živaljo.

Biden je sporočil, da se je obveščevalna skupnost poenotila okrog teh dveh teorij, vendar nima na voljo dovolj informacij, da bi bila ena bolj verjetna od druge. Dve agenciji naj bi se nagibali k živalskemu izvoru, tretja k laboratorijskemu izvoru, nobena pa o tem ni povsem prepričana.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je že v torek dejala, da ZDA podpirajo preiskavo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) na Kitajskem, vendar mora Kitajska dovoliti celovit dostop.

Fauci verjame v naravni izvor

Bidnov glavni zdravstveni svetovalec Anthony Fauci je včeraj dejal, da skupaj z drugimi v znanstveni skupnosti verjame, da je najverjetnejši scenarij, da je virus nastal po naravni poti, vendar to ni 100-odstotno zanesljivo. Tudi on se je zavzel za temeljito preiskavo, več v članku Znanstveniki v dvomih: je koronavirus ušel iz laboratorija?.

Ihan: Vprašanje je umestno

Omenimo, da je v zadnjem letu tudi slovenski imunolog Alojz Ihan večkrat dejal, da je vprašanje, ali je virus ušel iz laboratorija, na mestu. Za Žurnal24.com je tako pojasnil, da je v Vuhanu laboratorij, kjer so preučevali, kako se koronavirusi spreminjajo, če jih serijsko presajajo na dihurje, ki so po sprejemljivosti za te viruse podobni ljudem.

V teoriji bi torej virus lahko pobegnil iz laboratorija, saj bi ga lahko ven prinesel eden od zaposlenih, ki bi se nevede okužil, a taki laboratoriji morajo imeti dokumentacijo o vseh variantah virusov, ki jih preučujejo, tako da z vpogledom v dokumentacijo tega ne bi bilo težko preveriti.

Kitajska: Preiskava ni potrebna

Kitajska je v današnjem odzivu na Bidnove besede zanikala potrebo po novi preiskavi izvora pandemije. Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian je ob tem dejal, da so ameriški “motivi in nameni jasni”.

“Temačna zgodovina ameriške obveščevalne skupnosti je svetu že dolgo znana,” je še dejal Zhao. S tem je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP mislil na ameriške neutemeljene obtožbe o orožju za množično uničevanje, s katerimi so upravičili invazijo na Irak.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!