Objavljeni še nikoli videni posnetki rušenja Starega mostu v Mostarju (VIDEO)

Svet 06. Maj 202320:01 3 komentarji
Rušenje Starega mostu v Mostarju
Center za mir in multietnično sodelovanje/Posnetek zaslona

Združenje borcev mesta Mostar in TV Historija, ki delujeta v okviru Centra za mir in multietnično sodelovanje, sta objavila posnetke rušenja Starega mostu z 8. in 9. novembra 1993, ki jih javnost ni še nikoli videla.

Rušenje Starega mostu v Mostarju je posnela hrvaška vojska z utrdb na stolpih hriba Hum nad mestom. Njihova kamera je posnela več kot 50 izstrelkov, ki jih je izstrelil tank vojske Bosansko-Hercegovskih Hrvatov.

“Čeprav je haaško sodišče v pravnomočni sodbi ’šesterici’ političnih in vojaških funkcionarjev paradržave ’Herceg Bosna’ 29. novembra 2017 že jasno zapisalo, da so Stari most porušile granate iz tanka s položaja Hrvaškega obrambnega sveta, filmsko gradivo, ki ga zdaj imamo, onemogoča vse špekulacije tistih, ki sodbe ne priznavajo in oblikujejo svojo lastno resnico,” je Center za mir in multietnično sodelovanje zapisal v izjavi.

Posnetke so odkrili po naključju, direktor centra Safet Oručević pa je ob tem dejal, da le potrjujejo, kar je že bilo znano. Oručević je dejal, da so ponosni na to, da vse od rušenja za to grozodejstvo niso nikoli obtoževali hrvaškega naroda, ampak “pošasti, ki so to ukazale in izvedle”.

Ob tem je dodal, naj si te posnetke dobro ogledajo tisti, ki vojno in spopade omenjajo z lahkoto, in da naj bodo opomin na to, kaj vse so preživeli prebivalci Mostarja in BiH. “In naj vedo, to sem rekel tudi 9. novembra 1993, da ni granat, ki bi lahko uničile našo ljubezen do tega mesta in vsega, kar je to mesto skozi stoletja bilo.”

Obnova mostu je potekala pod pokroviteljstvom Unesca, svečano pa so ga odprli 23. julija 2004. Leta 2005 je bil most vpisan na seznam Unescove svetovne kulturne dediščine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje