“Obnova evropske desnice lahko uspe le ob sklepanju zavezništev”

Svet 26. Okt 202118:57 > 23. Dec 2021 10:51 1 komentar
Marine le Pen, Viktor Orbán
PROFIMEDIA

Voditeljica francoske desnice Marine le Pen in madžarski premier Viktor Orbán sta na današnjem srečanju razpravljala o prihodnosti Evrope in povezovanju evropske desnice. Francoska političarka in kandidatka za predsednico Francije si je srečanja z Orbánom želela že dalj časa, v Budimpešti pa je v svojem slogu govorila o ohranjanju tradicionalnih evropskih vrednot in kritizirala Evropsko unijo.

Skrajno desna francoska političarka Marine le Pen je danes pripotovala v Budimpešto na srečanje z madžarskim premierjem Viktorjem Orbánom. “V čast mi je v Budimpešti srečati Viktorja Orbána in razpravljati o prihodnosti Evrope, nadzoru naših meja in civilizacijskih izzivih, ki jih moramo skupaj nasloviti,” je po prihodu na Madžarko čivknila populistka le Pen in v svojem nacionalističnem slogu izpostavila, da si bo prizadevala za “obrambo narodov”.

Na današnjem srečanju je bilo očitno, kako pomemben zaveznik je Orbán za francosko političarko. “Madžarska leta 2021 je pod vodstvom Viktorja Orbána na čelu boja za svobodo ljudstva, ki je v svetu, ki ga pestijo totalitarne skušnjave, pomemben,” je povedala in dodala, da je “prava Evropa neločljiva od ideje svobode, ki je temelj naše civilizacije.” V svojem nagovoru v Budimpešti je prav tako ponovila svoje stališče o Evropski uniji; o projektu, ki je po njenem zgrešen, saj se odmika od sodelovanja med državami in si države “podreja”. V luči tega je pozvala k več sodelovanja med nacionalističnimi strankami, piše tiskovna agencija AP.

O povezovanju evropske desnice je govoril tudi Orbán. Kot je povedal, bo le Pen partnerica v “obnovi evropske desnice” in da “lahko obnova uspe le, če bomo drug z drugim sklepali zavezništva,” piše AP. Več podrobnosti o povezovanju nista razkrila.

Marine le Pen, Viktor Orbán
PROFIMEDIA

Marine le Pen je na Madžarsko pripotovala po tem, ko je Orbán septembra že gostil njenega političnega rivala, populističnega nacionalista Érica Zemmourja, ki mu ankete v morebitnem boju za predsedniško funkcijo napovedujejo boljšo uvrstitev, kot bi jo na volitvah prihodnje leto dosegla Marine le Pen.

Dolgo pričakovano srečanje

Ker si je po navedbah tujih medijev le Pen kar nekaj časa neuspešno prizadevala za srečanje z madžarskim premierjem, je to, da je Orbán Zemmourja sprejel pred njo, vzbudilo nemalo pozornosti javnosti in slabe volje pri tej francoski političarki. Evropski mediji so si Zemmourjev obisk interpretirali kot znamenje, da bi Orbán raje videl, da bi v bitki za funkcijo predsednika Francije uspelo Zemmourju in ne le Pen. Čeprav vsi trije politiki – Orbán, le Pen in Zemmour – nasprotujejo migracijam, sta si, kot navaja Euronews, Zemmour in Orbán ideološko bližje v ekonomskih politikah in konservativnih stališčih. Oba sta namreč zagovornika liberalne ekonomije in nasprotujeta pravicam oseb LGBTIQ+.

Zemmour, sicer esejist in novinar, ki bi staršem celo ukazal, naj otrokom dajo francoska imena, uradno še ni napovedal kandidature na predsedniških volitvah, ki bodo v Franciji aprila 2022.

Le Pen, Orban Le Pen, Orban
PROFIMEDIA
Marine le Pen, Viktor Orbán Marine le Pen, Viktor Orbán
PROFIMEDIA
Marine le Pen, Viktor Orbán Marine le Pen, Viktor Orbán
PROFIMEDIA

Voditeljica skrajno desne stranke Nacionalni zbor Marine le Pen je po navedbah AP med današnjim obiskom ponovno poudarila tudi svojo podporo Poljski, ki je zaradi očitkov o nespoštovanju vladavine prava v sporu z Brusljem.

Po navedbah evropskih medijev sta se madžarski premier in francoska političarka na današnjem srečanju posvetila razmeram na evropskemu političnemu parketu, tema pogovorov pa je bila menda tudi ustanovitev skrajno desne poslanske skupine v Evropskem parlamentu. Kot smo že pisali, bi ta povezala skrajno desni in evroskeptični skupini – Identiteto in demokracijo (ID) ter skupino Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) –, Marine le Pen pa je v interesu, da bi se ji pridružili tudi poslanci Fidesza, ki so marca izstopili iz Evropske ljudske stranke (EPP). Kot navaja Politico, bi bilo strateško smiselno, da bi se nova skrajno desna skupina oblikovala do volitev predsednika Evropskega parlamenta, ki bodo prihodnje leto.

Čeprav je madžarski premier doslej zavračal srečanje z Marine le Pen, češ da je “rdeča črta”, ki je ne bo prečkal, pa je julija prispeval svoj podpis k izjavi, v kateri so predstavniki desnice iz različnih evropskih držav obsodili centralizem Evropske unije. V izjavi, ki je nastala na pobudo Marine le Pen, so zapisali, da Unija spodkopava pomen nacionalnih držav in tradicionalnih vrednot. Pod besedilo, v katerem je prav tako zapisano, da množično preseljevanje ne more biti rešitev za problem staranja prebivalstva Evrope, so med drugimi pristopile poljska vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS), italijanska Liga, avstrijski Svobodnjaki in španska stranka Vox.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje