Obrambni ministri Nata danes s kolegi iz Ukrajine, Finske in Švedske

Svet 15. Jun 202206:37 0 komentarjev
Marjan Šarec zaslišanje odbor
Marjan Šarec (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Obrambni ministri držav članic zveze Nato bodo drevi v Bruslju začeli dvodnevno zasedanje, na katerem se jim bodo pridružili tudi ministri Ukrajine, Švedske in Finske. To bo prvo zasedanje za novega slovenskega obrambnega ministra Marjana Šarca.

Dvodnevno zasedanje obrambnih ministrov Nata se bo začelo z delovno večerjo, na kateri bodo sodelovali tudi obrambni ministri Ukrajine, Gruzije, Švedske in Finske. Udeležil se je bo tudi visoki predstavnik Evropske unije za zunanjo in varnostno politiko Josep Borrell.

Predvidoma bodo govorili o ruski agresiji na Ukrajino in njenih dolgoročnih posledicah za evropsko varnost. Med temami pa sta še prehranska in energetska varnost.

Del razprave bodo prvi dan zasedanja namenili še širitvi Nata na Švedsko in Finsko, ki sta maja zaprosili za članstvo v zavezništvu, a njun pristop blokira Turčija. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je sicer med obiskom na Švedskem ta teden dejal, da je prišlo do napredka pri reševanju tega spora.

Stoltenberg bo podrobnosti glede vsebine zasedanja, ki bo namenjeno pripravam na madridski vrh zavezništva konec junija, predstavil danes dopoldne na novinarski konferenci. Četrtek bo predvidoma namenjen razpravi o dolgoročni obrambni in odvračalni drži Nata v luči ukrajinske vojne ter izpolnjevanju zahtev glede izdatkov za obrambo s strani držav članic.

Srečanja se bo udeležil obrambni minister Marjan Šarec, za katerega bo to prvo ministrsko zasedanje Nata. Pred zasedanjem bo danes sodeloval na sestanku kontaktne skupine za Ukrajino, znotraj katere poteka usklajevanje obrambne pomoči tej državi, so navedli na obrambnem ministrstvu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!