Obsežen požar divja pred Atenami, nekateri prebivalci so morali zapustiti domove

Svet 05. Jun 202209:52 > 11:47 0 komentarjev
Požar v Grčiji
REUTERS/Costas Baltas

Gozdni požar, ki se je razplamtel okoli 20 kilometrov iz centra grškega glavnega mesta, še naprej povzroča gasilcem številne težave. Zaradi močnih sunkov severnega vetra se je hitro razširil po pobočjih gorovja Himet in je že zajel nekatera naselja, zato je tamkajšnja civilna zaščita že odredila evakuacije iz krajev Voula in Glifada.

Z ognjenimi zublji obsežnega gozdnega požara v okolici grškega glavnega mesta se spopada 300 gasilcev, pri gašenju pa jim pomaga še šest gasilskih letal in štirje helikopterji. Gašenje pa ovirajo še močni sunki vetra, gasilci pa skušajo požar spraviti pod nadzor, saj se je že nevarno približal stanovanjskim naseljem. Doslej sta pogoreli dve hiši in nekaj avtomobilov, tamkajšnje oblasti pa se bojijo, da bi lahko na prizadetem območju ostali še brez električne oskrbe. Odrejene so bile tudi prve evakuacije prebivalcev iz krajev Voula in Glifada. “Zaradi močnega severnega vetra se je ogenj hitro razširil in približal mestu,” je sporočil tiskovni predstavnik gasilskih enot Jiannis Artopios in ob tem pozval okoliške prebivalce, naj bodo zelo previdni.

“Letošnje poletje bo zaradi podnebnih sprememb zelo težko,” je za državno televizijo povedal grški minister za podnebne spremembe in civilno zaščito Hristos Stilianides. V soboto je po podatkih predstavnika gasilcev po vsej državi izbruhnilo 61 požarov, saj so se temperature dvignile in v prestolnici dosegle 36 stopinj Celzija.

V Grčijo bo v okviru mehanizma Evropske unije za civilno zaščito na pomoč pri gašenju požarov prispelo okoli 200 dodatnih gasilcev. Spomnimo, da se je Grčija zadnjih nekaj letih spopadala s številnimi gozdnimi požari in; samo v lanskih požarih, ko je Grčijo pestil še najhujši vročinski val v zadnjih desetletjih, je pogorelo območje v velikosti okoli 122 tisoč hektarjev, leta 2018 pa sta v požaru v mestu Matis v bližini Aten umrli 102 osebi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!