“Obsežno” rusko obstreljevanje osvobojenega mesta Herson

Svet 12. Dec 202218:26 1 komentar
Ukrainian war crime prosecutor inspects a residential building damaged by a Russian military strike in Kherson
Anna Voitenko/REUTERS

Ruske sile so danes obstreljevale mesto Herson na jugu Ukrajine, pri čemer sta umrli najmanj dve osebi, pet jih je bilo ranjenih, je sporočil guverner regije Herson Jaroslav Januševič. Ob tem je prebivalce mesta pozval, naj se ob zvoku eksplozij nemudoma odpravijo v zaklonišča.

“V tem trenutku vemo za sedem žrtev, dve sta umrli, pet pa je ranjenih,” je na Telegramu zapisal guverner regije Herson Jaroslav Januševič, pri čemer je rusko obstreljevanje označil za “obsežno”. Ob tem je prebivalce mesta pozval, naj se ob zvoku eksplozij nemudoma odpravijo v zaklonišča. Po navedbah Ukrinforma so ruske rakete zadele stanovanjski del mesta ter pri tem poškodovale hišo in električne vode. Po Januševičevih besedah so reševalne službe že na kraju dogodka.

Mesto Herson, ki je imelo pred vojno približno 300.000 prebivalcev, je bilo do nedavnega pod nadzorom ruskih sil, ki so ga zasedle kmalu po začetku invazije. Rusi so se novembra ob napredovanju ukrajinske vojske iz mesta umaknili prek reke Dneper, pred tem pa so po navedbah ukrajinske strani uničili vso tamkajšnjo kritično infrastrukturo. Od umika je ruska vojska, ki še vedno nadzoruje levi breg Dnepra, to prestolnico istoimenske regije večkrat obstreljevala.

Zelenski voditelje G7 pozval k dobavam orožja in plina

Da Ukrajina potrebuje okoli dve milijardi kubičnih metrov dodatnega plina za to zimo, pa je voditeljem skupine G7 prek video povezave danes dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ob tej priložnosti je države zaveznice še enkrat pozval k okrepljeni dobavi orožja, vključno z modernimi tanki in topniškim strelivom ter raketami dolgega dosega.

Zelenski je priznal, da ima Rusija še vedno prednost v oborožitvi, ruske napade na energetsko infrastrukturo pa je označil za teror, ki sili Ukrajino v višjo potrošnjo plina. Po skoraj desetih mesecih ruske invazije v Ukrajini je Zelenski pozval k sklicu “svetovnega mirovnega vrha”, posebnega globalnega srečanja, na katerem bi se dogovorili “kako in kdaj izvesti točke ukrajinske mirovne formule”.

Zelenski je Rusijo pozval, naj umakne svoje sile iz Ukrajine še pred božičem, da bi tako lahko dosegli trajno prekinitev sovražnosti. Nemški kancler je po video konferenci dejal, da bodo države skupine G7 podpirale Ukrajino, kolikor dolgo bo potrebno. Pri tem je poudaril, da bodo ohranjali gospodarski pritisk na Rusijo. Scholz je pred torkovo mednarodno konferenco o pomoči pri obnovi civilne infrastrukture v Ukrajini, ki bo potekala v Parizu, dejal, da so voditelj G7 sprejeli dogovor glede ključnih elementov platforme za koordinacijo finančne podpore za Ukrajino.

Nemški kancler je ob tem dejal, da bo obnova Ukrajine primerljiva z Marshallovim načrtom, ko so ZDA izdatno pripomogle k obnovi, v drugi svetovni vojni uničene Evrope.

Zvišana zgornja meja sklada za vojaško pomoč Ukrajini

Svet EU je danes sprejel dogovor o zvišanju finančne zgornje meje sklada, ki se uporablja za vojaško pomoč Ukrajini, za dve milijardi evrov leta 2023. S tem želi zagotoviti, da bi lahko EU še naprej dobavljala orožje Kijevu, ki se od februarja sooča z rusko agresijo, so sporočili iz Bruslja.

Svet EU, v okviru katerega se danes v Bruslju sestajajo zunanji ministri sedemindvajseterice, je dosegel politični dogovor z namenom zagotoviti finančno vzdržnost Evropskega mirovnega instrumenta (EPF).

Sklenili so, da leta 2023 zvišajo skupno finančno zgornjo mejo za dve milijardi evrov (v cenah iz leta 2018), z možnostjo nadaljnjega povečanja v kasnejši fazi. Skupno povečanje celotne finančne zgornje meje EPF do leta 2027 bi lahko znašalo do 5,5 milijarde evrov, če bi se države članice strinjale, da je to potrebno, so sporočili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje