Obsojeni šaman QAnona se namerava potegovati za sedež v ameriškem kongresu

Svet 14. Nov 202311:32 2 komentarja
Jacob Chansley
Jacob Chansley (Foto: PROFIMEDIA)

Jacob Chansley, znan kot šaman QAnona, si želi postati poslanec v ameriškem kongresu. Tako je vsaj razvidno iz prijave, ki jo je vložil še pred izpustitvijo iz zapora, kjer preživlja kazen zaradi svoje vloge v napadu na ameriški kongres 6. januarja 2021.

Ameriški politični upornik Jacob Chansley, ki je z golimi prsmi in krznenim pokrivalom z rogovi postal obraz napada privržencev bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa na zvezni kongres januarja 2021 in si prislužil nadimek šaman QAnona, je v Arizoni storil prvi korak v smeri kandidature za izvolitev v predstavniški dom istega kongresa, poročajo ameriški mediji.

V četrtek je volilni komisiji Arizone prijavil interes za kongresno kandidaturo na listi libertarcev na volitvah novembra 2024.

Jacob Chansley je kmalu po vdoru v kongres zaslovel po vsem svetu in postal obraz gibanja QAnon, ki združuje sledilce teorij zarot. Po napadu na kongres so ga oblasti aretirale, na sodišču je priznal kaznivo dejanje oviranja uradnega postopka in dobil kazen 41 mesecev zapora, ki pa so mu jo skrajšali.

Jacob Chansley
Jacob Chansley (Foto: PROFIMEDIA)

Na sojenju je dejal, da ne bi smel vstopiti v kongres in med sklicevanjem na Jezusa Kristusa, Budo, Mahatmo Gandija priznal, da častni možje priznajo svoje napake, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje