Obsojeni srbski obveščevalec zaradi zdravstvenih težav izpuščen na prostost

Svet 31. Avg 202316:11 0 komentarjev
Franko Simatović
Franko Simatović (Foto: PROFIMEDIA)

Nekdanjega srbskega obveščevalca Franka Simatovića je konec letošnjega maja sodišče v Haagu zaradi vojnih zločinov v Bosni in Hercegovini obsodilo na 15 let zapora. Obsojeni se zdaj zaradi zdravstvenih težav vrača v Srbijo, saj mu v zaporu ustreznega zdravljenja ne morejo zagotoviti.

Obsojenega vojnega zločinca Franka Simatovića so iz zdravstvenih razlogov začasno izpustili na prostost in se vrača v Srbijo. Namestnika nekdanjega vodje srbske Službe državne varnosti (SDB) so v Haagu skupaj z nekdanjim vodjo SDB Jovico Stanišićem konec maja pravnomočno obsodili na 15 let zapora.

Sodni senat Mehanizma za mednarodna kazenska sodišča v Haagu je Simatoviću in Stanišiću po dveh desetletjih sodnih postopkov maja izrekel 15-letno zaporno kazen zaradi vojnih zločinov v Bosni in Hercegovini in na Hrvaškem med letoma 1992 in 1995.

Sodišče je 73-letnega Simatovića je sedaj začasno izpustilo na prostost zaradi zdravljenja, ki mu ga v zaporu ne morejo zagotoviti. Zakaj se bo zdravil, niso sporočili.

Najdaljši sodni postopek v zgodovini haaškega sodišča

Postopek proti Simatoviću in Stanišiću je bil z 20 leti najdaljši v zgodovini haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, ki je po zaprtju vse nedokončane postopke preneslo na omenjeni mehanizem. Začel se je leta 2003 z vložitvijo obtožnice, na podlagi kater so ju nato srbske oblasti prijele in izročile sodišču. Oba sta se izrekla za nedolžna.

Haaško sodišče ju je maja v prizivnem postopku na ponovljenem sojenju obsodilo zaradi sodelovanja pri skupnem zločinskem podvigu, kar je privedlo do zločinov v Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Doboju leta 1992 in Sanskem Mostu ter Trnovem leta 1995. Hkrati je sodišče ugotovilo, da sta odgovorna za umor na Daljski Planini na skrajnem vzhodu Hrvaške junija 1992.

Ker so ju od začetka sodnih postopkov večkrat začasno izpustili iz pripora, je Simatović v zaporu doslej prestal več kot osem let, Stanišić pa več kot sedem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!