Ocean Viking: “Situacija se slabša iz ure v uro”

N1 video 08. Jul 202112:48 > 21:41 2 komentarja

Na ladji Ocean Viking, ki še ni dobila dovoljenja za izkrcanje v pristaniščih EU, se slabšajo razmere. Na krovu vlada velika prostorska stiska.

Ladja Ocean Viking, ki je izplula 1. julija in v Mediteranskem morju v nekaj dneh rešila 572 migrantov, navkljub pozivom še vedno ni pristala v nobenem izmed pristanišč Evropske unije. Na ladji, s katero upravlja nevladna humanitarna organizacija SOS Mediterranee, je zelo malo prostora za vse rešene osebe, prav tako pa kopnijo zaloge hrane.

“Situacija se slabša iz ure v uro,” so v SOS Mediterranee zapisali na Twitterju. “Naša zdravstvena ekipa poroča o vse več primerih psiholoških motenj. Odsotnost informacij je postala nevzdržna za preživele. V poletni vročini narastejo napetosti na krovu,” so opisali stanje na ladji Ocean Viking in priložili video, kjer je videti, da rešeni spijo na tleh drug poleg drugega.

Na Twitterju so prav tako sporočili, da je eden od 572 migrantov, ki so jih rešili v zadnjem tednu, skočil s krova. Reševalci so ga rešili, rešeni pa je povedal, da “bi lahko zdržal, če bi vedel, da se bomo izkrcali. A te negotovosti ne prenesem več”.

Kot so še sporočili iz organizacije, so prve migrante rešili pred tednom dni, nekateri pa so bili tri dni na morju že pred rešitvijo. Na krovu je 183 mladoletnikov, najmlajši potnik pa je 4-mesečni dojenček.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje