Od jutri bo evro na Kosovu postal edina valuta za gotovinsko plačevanje

Svet 31. Jan 202418:52 0 komentarjev
DENAR
Foto: PROFIMEDIA

Kosovska vlada bo zagotovila prehodno obdobje za izvajanje uredbe kosovske centralne banke (CBK), po kateri bo evro v četrtek postal edina valuta za gotovinske transakcije na Kosovu, je danes sporočil podpredsednik kosovske vlade Besnik Bislimi. Pojasnil je, da kazni za kršenje uredbe na začetku še ne bodo izvajali.

Kosovska centralna banka (CBK) je sredi meseca sporočila, da bo evro na Kosovu s 1. februarjem postal edina valuta, dovoljena za opravljanje gotovinskih plačilnih transakcij v plačilnem sistemu na Kosovu. To pomeni, da na Kosovu odtlej ne bo več mogoč plačilni promet v srbskih dinarjih.

V srbskih skupnostih na Kosovu plačilni promet še vedno poteka tudi v srbskih dinarjih. V dinarjih še vedno izplačujejo tudi plače v srbskih institucijah ter gostinstvu in drugih zasebnih storitvenih dejavnostih. Bislimi je danes na novinarski konferenci sporočil, da kazni, povezanih z odlokom CBK, ne bodo začeli izvajati že v četrtek, ampak bodo obveščali prebivalstvo.

“Mi bomo poskrbeli, da posamezniki ne bodo oškodovani in da proti nikomur ne bodo izvajali zakonskih ukrepov. To je vse, kar lahko stori kosovska vlada,” je izjavil podpredsednik kosovske vlade Besnik Bislim. Izrazil je upanje, da bosta CBK in srbska centralna banka (NBS) našli mehanizem za transparenten tok denarja oziroma za zagotavljanje transferjev in donacij, ki jih Srbija želi poslati prebivalcem srbske skupnosti na Kosovu.

CBK bo po besedah Bislimija tudi zagotovila, da bodo državljani v vsaki občini imeli dostop do bančnega sistema države. Cilj uredbe CBK po besedah podpredsednika vlade sicer niti ne prepoveduje niti dovoljuje srbskega dinarja na Kosovu. Kot je dejal, dinar na Kosovu ni bil dovoljen niti prej, tako da ga CBK ne more prepovedati, zato je poskus obravnavanja uredbe kot prepovedi posamezne denarne enote napačna. “Njegov končni cilj je zaščita potrošnikov in plačilnega sistema na Kosovu,” je pojasnil.

Napovedana uredba CBK je povzročila zaskrbljenost med srbskim prebivalstvom na Kosovu in kritike Beograda, da želi Priština s severa države pregnati Srbe in ustaviti dialog. Na morebitne negativne posledice odločitve CBK sta ta teden opozorili tudi Evropska unija in ZDA ter kosovske oblasti pozvale k čim daljšemu prehodnemu obdobju oziroma k temu, da odločitev preložijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!