Koliko zdravnikov je dejansko umaknilo soglasja za nadurno delo

Slovenija 31. Jan 202416:03 21 komentarjev
Zdravniška stavka
Zdravniška stavka (Foto: Borut Živulovič /Bobo)

Sindikat Fides je začel predajati umike soglasij za nadurno delo. V bolnišnicah in zdravstvenih domovih smo preverili, za koliko zdravnikov dejansko gre. In podatki se zelo razlikujejo. V trboveljski bolnišnici so se zdravniki denimo odločili, da ne bodo umaknili soglasij, medtem ko je v Slovenj Gradcu na nekaterih oddelkih umik oddalo več kot 90 odstotkov. V Zdravstvenem domu Ljubljana, kjer imajo 432 zdravnikov in zobozdravnikov, jih je soglasje za nadurno delo umaknilo 13. Novomeška bolnišnica se je zaradi umika soglasij odločila, da bo sama umaknila soglasje, ki zdravnikom omogoča delo pri drugem delodajalcu.

V sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so uresničili svoje napovedi in začeli zaostrovati stavko, saj so predstavniki sindikata zdravstvenim zavodom začeli vročati umike soglasij za nadurno delo.

O skupnem številu preklicanih soglasij v Fidesu ne govorijo, je pa na včerajšnji novinarski konferenci predsednik sindikata Damjan Polh povedal, da se je za umik odločila približno polovica njihovih članov.

Danes iz nekaterih zdravstvenih zavodov že prihajajo opozorila, da bo zaostritev stavke precej vplivala na organizacijo dela. Z vprašanji, koliko umikov soglasij so prejeli, smo se obrnili na največje bolnišnice in jih vprašali, kako bodo ti vplivali na paciente.

UKCLJ se do stavke ne želi opredeliti: “Smo talec dogajanja”

Iz naše največje bolnišnice, Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCLJ), so za N1 sporočili, da se o stavki ne želijo javno opredeliti, saj da niso stranka v postopku, ampak talec dogajanja. Prav tako niso želeli sporočiti, koliko zdravnikov je umaknilo soglasje za nadurno delo. Bodo pa preklici začeli veljati v naslednjih 30 dneh.

Februarja ne pričakujejo večjega odstopanja pri obravnavah pacientov. Kasnejše delo bodo organizirali tako, da bo bolnikom zagotovljen zakonski minimum.

UKC ljubljana
UKC Ljubljana (Foto: Bor Slana/ BOBO)

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana še niso prejeli podatkov o tem, ali in koliko zdravnikov je preklicalo soglasje za nadurno delo. Ko bo to znano, bodo sledili zakonodaji glede obremenitev zdravnikov in reorganizirali urnike in delo tako, da bo zagotovljena vsa potrebna obravnava bolnikov z rakom.

“Večje težave pri organizaciji dela pričakujemo, če bodo soglasja za nadurno delo umaknjena na daljši rok. Ob tem izpostavljamo, da se naši zdravniki močno zavedajo narave bolezni naših bolnikov, prav tako je v Fidesovi stavkovni izjavi o zagotavljanju minimalnega delovnega procesa zagotovljeno, da se za onkološke bolnike med stavko zagotavljajo vse potrebne storitve, torej vse storitve, povezane z diagnostiko in zdravljenjem raka,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Na Kliniki Golnik umik soglasij podalo 23 od 25 zdravnikov

Iz Klinike Golnik so za STA sporočili, da je preklice soglasij do danes podalo 36 zdravnikov, od tega 26 specialistov in 10 specializantov. Od 25 zdravnikov, ki dežurajo, je umik soglasij podalo 23 zdravnikov, so pojasnili. Na vprašanje, ali bodo razmislili o umiku soglasij za delo pri drugih izvajalcih, so odgovorili, da klinika trenutno v letu 2024 ne izdaja soglasij za delo pri drugem delodajalcu, glede soglasij, ki so še v veljavi od prejšnjega leta, pa se bodo odločili v kratkem.

V UKC Maribor do poldneva 227 preklicev soglasij

Na UKC Maribor so do poldneva prejeli 227 preklicev soglasij za nadurno delo, kar predstavlja 31,6 odstotka njihovih zdravnikov. To so skoraj vsi zdravniki s soglasjem, je dejal predstavnik sindikata Fides v UKC Maribor Boris Rižnar. Preklici teh soglasij po njegovih besedah v veljavo stopijo v 30 dneh.

Dejal je, da bodo umiki “znatno” vplivali na čakalne dobe bolnikov, izboljšali pa bodo delovne razmere zdravnikov, češ da je “zdravstvo funkcioniralo le zaradi več dela zdravnikov”.

V ptujski bolnišnici preklice soglasij oddala polovica vseh zdravnikov

V ptujski bolnišnici je preklice soglasij podalo 30 od 60 zaposlenih zdravnikov. Vodja Fidesa v Splošni bolnišnici (SB) Ptuj Borut Kostanjevec je preklice soglasij predajal ravno med snemanjem izjave za STA.

“Zdaj imam v roki 30 soglasij od 60 zaposlenih zdravnikov, ki jih vročam v tajništvo. En oddelek mi še manjka, ker jih bodo dali naknadno,” je pojasnil. Manjka tudi še nekaj preklicev specializantov, ki krožijo tudi v drugih zdravstvenih ustanovah. Od specialistov, ki tudi dežurajo, je soglasja preklicala večina, je pojasnil.

Glede uveljavitve preklica soglasij je dejal, da so po zdravniški stavki leta 2017 nekateri zdravniki podpisovali soglasja za nadurno delo, ki jih je pripravilo ministrstvo za zdravje. Preklici teh soglasij po njegovih besedah v veljavo stopijo v roku 30 dni. So pa nekateri zdravniki od tedaj podpisovali tudi soglasja, ki jih je pripravil Fides. Preklici soglasij, pripravljenih s strani sindikata, pa v veljavo stopijo takoj, je pojasnil Kostanjevec.

Na vprašanje, kako bo preklic soglasij po njegovi oceni vplival na delovanje ptujske bolnišnice, je odgovoril, da v kolikor bi se stavka nadaljevala, na nekaterih oddelkih že v roku treh dni ne bo več mogoče organizirati dela po zakonskih normativih.

V Slovenj Gradcu na nekaterih oddelkih preklice podalo več kot 90 odstotkov zdravnikov

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so se za umik soglasja odločile skoraj tri četrtine zdravnikov. Do opoldneva je zastopnik Fidesa v bolnišnici Vasja Kašnik prejel 68 umikov, kar v povprečju predstavlja okoli 70 odstotkov vseh zdravnikov.

Kot je pojasnil za N1, so med njimi predvsem zdravniki, ki zaradi dela v enotah nujne pomoči opravijo veliko število nadur, večina pa sicer dela na oddelkih travmatologije, pediatrije in ginekologije. Na teh oddelkih je delež umikov 90-odstoten. V večini primerov bo preklic v veljavo stopil čez 30 dni.

Zdravniška stavka
Zdravniška stavka (Foto: Borut Živulovič /Bobo)

Novomeška bolnišnica zaradi umika soglasij v preklic dela pri zasebnikih

Splošna bolnišnica Novo mesto je sporočila, da je bil umik soglasij 41-odstoten, za zdaj se je zanj odločilo 91 zdravnikov. Predstavnik sindikata Fides Dolenjska in Bela krajina Bojan Kostić pa je glede umikov soglasij dejal, da so jih “umaknili praktično vsi zdravniki, ki so ga imeli”, saj je med 200 zdravniki veliko takšnih, ki obsežnega števila nadur v skladu s soglasjem ne morejo opravljati, saj so ali starejši od 55 let ali pa imajo doma majhne otroke.

Umik bo v veljavo stopil s 30-dnevnim zamikom, z marcem bo vodstvo zdravnike razporedilo na turnusno obliko dela v ambulantah nujne medicinske pomoči, zaradi katere bodo prerazporedili od 10 do 20 odstotkov nenujnih storitev.

Dodali so, da bodo zaradi umika soglasij za nadurno delo umaknili soglasje, ki zdravnikom omogoča (popoldansko) delo pri drugem delodajalcu oziroma zasebni ambulanti.

Soglasje za delo pri drugem delodajalcu je izdano pod naslednjimi pogoji:

  • zdravstveni delavec v celoti izvaja svoje delovne obveznosti glede količine in vrste opravljenih zdravstvenih storitev (tudi samoplačniških), določenih s pogodbo o zaposlitvi in normativi ter standardi pri svojem delodajalcu;
  • zdravstveni delavec ne odklanja začasne prerazporeditve delovnega časa, nadurnega dela, pripravljenosti in morebitnih drugih oblik dela pri delodajalcu.

Nova Gorica: V skrajnem primeru bomo lahko zagotavljali le nujno medicinsko pomoč

V bolnišnici Šempeter je z današnjim dnem soglasje za nadurno delo umaknilo 38 zdravnikov, kar predstavlja 38 odstotkov zdravnikov v bolnišnici. Umik soglasja bo začel veljati po 30 dneh. V bolnišnici ocenjujejo, da bo večje število umikov soglasij pomenilo predvsem krčenje ambulantne dejavnosti, sploh specialistične, močno bodo okrnjene elektivne obravnave hospitaliziranih pacientov na manjših oddelkih.

“V skrajnem primeru bomo morali v bolnišnici zagotavljati le nujno medicinsko pomoč, nujno zdravljenje in neodložljive zdravstvene storitve,” so napovedali.

Bolnišnica Šempeter
Bolnišnica v Šempetru (Foto: Srdjan Živulović/Bobo)

Murska Sobota: Soglasje umaknila tretjina zdravnikov

V Splošni bolnišnici Murska Sobota je do 14. ure soglasje za nadurno delo umaknila tretjina zdravnikov specialistov. Po podatkih na njihovi spletni strani je tam zaposlenih 159 zdravnikov. Umik za soglasje bo tudi tam začel veljati v 30 dneh od podaje preklica.

Ker se lahko število preklicanih soglasij še spremeni, v bolnišnici trenutno težko ocenijo, kako bo zaostritev stavke vplivala na delo. Zagotovo pa se bo na račun zagotavljanja neprekinjenega zdravstvenega varstva zmanjšalo število obravnav v ambulantah in operacij, saj nujno medicinsko pomoč trenutno izvajajo z nadurnim delom.

Če bo zaradi umika soglasja manko kadra zelo vplival na delo, razmišljajo o umiku dovoljenja za delo pri drugem delodajalcu. Glede tega pričakujejo dodatna navodila ministrstva za zdravje.

V SB Celje preklic podpisala večina zdravnikov

Celjska bolnišnica umikov soglasij še ni prejela, saj jih bodo zdravniki vložili do konca delovnega dne. Ocenjujejo, da se bo zanj odločilo okoli 70 odstotkov zdravnikov. Umik soglasij bo začel učinkovati po 30 dneh od preklica.

Na vodstvu SB Celje zaradi številnega umika soglasij menijo, da bodo lahko zagotavljali le nedeljski oziroma praznični delovni čas, brez ambulantnega dela, diagnostike in operativnih posegov. Ali bodo zaradi umika soglasij za nadurno delo sami umaknili soglasje za delo pri drugem delodajalcu, se bodo odločili naknadno, so pojasnili za N1.

Zdravniška stavka
Zdravniška stavka (Foto: Borut Živulovič /Bobo)

V jeseniški bolnišnici preklice soglasij podalo več kot 60 zdravnikov

Predstavnik Fidesa v jeseniški bolnišnici Andrej Rupel je napovedal, da bo vodstvu bolnišnice danes predal več kot 60 preklicev soglasij. Gre za večino zdravnikov, ki so doslej opravljali nadurno delo, je tudi pojasnil za STA.

Glede uveljavitev preklicev je povedal, da bo treba preveriti, ali bodo soglasja v veljavo stopila takoj ali po 30 dneh. Na vprašanje, kakšen vpliv bo imel preklic soglasij, pa je odgovoril, da bodo imeli na nekaterih oddelkih, ki so kadrovsko podhranjeni, zelo veliko problemov.

V Trbovljah zdravniki ne bodo umikali soglasij

V SB Trbovlje so se zdravniki odločili, da ne bodo preklicevali soglasij za nadurno delo.

V Splošni bolnišnici Brežice pa do 13. ure popoldan še niso prejeli umikov soglasij. Če bodo ta prispela, pa bodo v veljavo stopila po 30 dneh. V zavodu največ nadurnega dela nastane z zagotavljanjem neprekinjenega zdravstvenega varstva in nujne medicinske pomoči.

V primeru večjega števila umaknjenih soglasij bodo zaposleni urgentno službo zagotavljali v delovnem času, to pa pomeni, da bi se lahko popolnoma zaustavile specialistične ambulantne dejavnosti in operacije. Če bi se zaostrile razmere, bolnišnica razmišlja o preklicu soglasij, ki zdravnikom dovoljujejo delo pri drugem delodajalcu, so tudi sporočili iz vodstva.

Kakšno je stanje v zdravstvenih domovih?

V Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana je soglasje za nadurno delo umaknilo 13 od 423 zdravnikov in zobozdravnikov. Umik soglasij za zdaj ne predstavlja večjih težav pri načrtovanju dežurstev v splošni nujni medicinski pomoči ali pediatrični nujni medicinski pomoči ZD Ljubljana. Če bi se število zdravnikov, ki bi umaknili soglasja za nadurno delo, povečalo, bi to lahko vplivalo na delovne procese v dežurni službi, so pojasnili. Zdravniki, ki so umaknili soglasje za nadurno delo v času, ko ima javni zavod potrebo po delu, ki presega obveznosti iz polnega delovnega časa za javnega delavca, ne morejo delati zunaj zavoda oziroma po podjemni pogodbi, so dodali.

V ZD Koper do sedaj ni nihče od zdravnikov dal umika soglasja za nadurno delo. Tudi v ZD Vrhnika zdravniki niso podajali soglasij za nadurno delo, saj nadurnega dela v osnovi pri njih ni. “Naši zdravniki sicer stavkajo; nenujne administrativne naloge, ki jim jih ne uspe narediti oziroma zaključiti v osmih urah, odložijo za naslednji dan. “Vse ostalo za zdaj teče oziroma je organizirano kot sicer,” so pojasnili za N1.

zdravstvo
Foto: Denis Sadiković/N1

Tudi v ZD Ajdovščina nihče od zdravnikov še ni dal umika soglasja za nadurno delo, bodo pa v zdravstvenem domu, kot je za N1 pojasnil direktor Egon Stopar, v vsakem primeru delo poskušali organizirati tako, da bo potekalo nemoteno. “Nihče se ne zaveda, da ljudje res delajo po toliko ur, imeli bomo velike težave,” je dejal. Za zdaj na dan zabeležijo 80 obravnav, bolniki, ki pomoč potrebujejo, jo tudi dobijo. “Čeprav se vpliv stavke trenutno ne pozna, bi lahko situacija postala resna, če se kdo od zaposlenih zdravnikov odloči za umik soglasja za nadurno delo,” je še opozoril Stopar.

Po besedah direktorja ZD Ajdovščina nihče od njihovih zdravnikov ne dela v zasebnih ambulantah. “Glede na velikost ambulant, ki jih vodijo, nadomeščanja kolegov ob odsotnosti in dela v dežur ni službi si ne morejo privoščiti dodatnega dela v zasebnih ambulantah, temveč si zgolj želijo, da dragoceni preostanek časa porabijo za svojo družino in počitek,” je še pojasnil Stopar.

Psihiatrična bolnišnica Ormož odstopa od stavke

Vodstva slovenskih bolnišnic so ministrstvu za zdravje na sestanku predstavila preliminarne podatke glede preklicev oziroma umikov soglasij zdravnikov za nadurno delo. Razen v dveh bolnišnicah, kjer še ni jasno, kdaj začnejo preklici učinkovati, so ostale bolnišnice napovedale, da bo uveljavitev preklica z začetkom marca, je ministrstvo sporočilo STA.

V sedmih bolnišnicah sicer soglasja za zdaj ni preklical noben zdravnik, je ob robu koalicijskega vrha medijem povedala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. Med temi bolnišnicami je po njenih besedah tudi Psihiatrična bolnišnica Ormož, ki “odstopa od stavke”. Najvišji delež umaknjenih soglasij je bil v eni od bolnišnic, kjer je soglasja umaknilo več kot 50 odstotkov zdravnikov, je pojasnila. Ob tem so na ministrstvu dodali, da so direktorji bolnišnic že pripravljeni na morebitne spremembe v organizaciji dela, če bo to potrebno. Kot je povedala ministrica, so direktorji na sestanku dejali, da bodo v večini bolnišnic delo organizirali v turnusih in tako zagotovili zakonsko določeni minimum.

Na ministrstvu za zdravje so ob tem oblikovali posebno skupino, ki spremlja stanje glede umika soglasij, je pojasnila. Absolutnih številk umikov pa še nimajo, Prevolnik Rupel napoveduje, da jih bodo zbrali čim hitreje. Po besedah ministrice je eden od direktorjev že začel umikati soglasja zdravnikom za delo pri drugih delodajalcih. Da bodo v primeru umika soglasij zdravnikov za nadurno delo umaknili soglasja zdravnikom za delo pri drugih izvajalcih ali o tem razmislili, je za STA že prejšnji teden napovedalo več vodstev bolnišnic.

Stavka zdravnikov se nadaljuje

Popoldanska pogajanja med Fidesom in vladno stranjo niso obrodila sadov, saj strani nista zbližali stališč. Ker si prizadevajo, da se stavka čim prej vsaj zamrzne oziroma zaustavi, bodo s pogajanji predvidoma nadaljevali tudi v četrtek. Predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Damjan Polh je dejal, da je želja Fidesa, da pogajanja postanejo bolj intenzivna, saj stavka poteka že tretji teden. “Mislim, da izčrpuje vse nas – državljane, zdravnike, pa tudi vlada mislim, da ni preveč zadovoljna z našimi nastopi,” je ocenil. Sindikat Fides je 15. januarja začel stavko, ki bo trajala do preklica. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje