Koalicija načrtov za letos ne razkriva: “Nočemo ponavljati napovedovanja reform”

Slovenija 31. Jan 202416:27 > 18:30 8 komentarjev

S premierjem Robertom Golobom so se popoldne sestali ministri in poslanci iz koalicijskih strank, ki so se pogovarjali o delu v minulem ter o načrtih v letošnjem letu. Glede na izjave minstrov po srečanju je bil pogovor odkrit in je velik poudarek dajal na sodelovanju med resorji, ni pa vključeval stavkovnih aktivnosti sodnikov, zdravnikov in uslužbencev na upravnih enotah. Ključni dogovor koalicije je tudi to, da o vsebini letošnjega vladnega načrta dela v javnosti ne bodo govorili.

Popoldne so se na koalicijskem sestanku srečali ministri in poslanci treh vladnih strank. Osrednja tema srečanja poslancev in ministrske ekipe premierja Roberta Goloba so bili načrti in prioritete dela vlade v letošnjem letu ter pregled opravljenega dela v letu 2023.

Sestanek se je sicer odvil v senci dogajanj s pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan. Ta je dejala, da še ne namerava odstopiti, medtem ko so ji v njeni lastni stranki – stranki SD – podporo odrekli, predsednica SD Tanja Fajon pa je komentirala, da je nad laganjem in manipuliranjem ministrice razočarana.

Kaj torej vladna ekipa in poslanci načrtujejo za letošnje leto? Po besedah podpredsednika vlade in minstra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luke Mesca so na srečanju pregledali opravljeno delo v minulem letu in se dogovorili o normativnem načrtu dela vlade. Ta naj bi poskrbel, da bo delo vlade bolj predvidljivo, usklajeno in organizirano. “Vsebine tega okvirja ne bom javno komuniciral, ker nočemo ponavljati lanskega napovedovanja reform,” je dejal Mesec. Ob tem je navedel, da so ministri iz Levice ponosni na lanskoletne premike pri stanovanjski politiki, večje vlaganje v infrastrukturo na področju kulture ter na prenovo zakona o delovnih razmerjih. Za letošnje leto Mesec na svojem področju kot prednostno nalogo izpostavlja prenovo pokojninskega sistema.

Gospodarski minister Matjaž Han je medtem izpostavil skupno oceno ministrov in poslancev, da je bil odziv po avgustovskih poplavah na zakonodajni in finančni ravni  dober. “Za prvi polčas smo oddelali brez napake, s kakšno manjšo težavico,” je dejal. Napovedal je, da bodo v prvem polletju prizadetim v gospodarstvu izplačali dodatna sredstva, izplačila pa bodo deležni tudi ljudje. Med prihodnjimi projekti je Han na svojem resorju poudaril večanje produktivnosti.

Pogovor med minstri in poslanci je bil odkrit, je dejal finančni minister in novopečeni podpredsednik vlade Klemen Boštjančič. “Ogromno dela je bilo opravljenega in ogromno nas še čaka,” je strnil. Kot je dodal, od napovedanih sprememb ne bodo odstopali. “Veliko ukrepov in zakonskih sprememb je bilo izvedenih, veliko jih je v pripravi. Pravzaprav ni kamna, ki ga ne bomo obrnili,” je dejal minister Boštjančič in izpostavil pomen sodelovanja med resorji, čemur naj bi na današnjem srečanju namenili veliko časa.

Niso pa ga namenili stavki zdravnikov, ki poteka že tretji teden in se vse bolj zaostruje. Stavkajo sicer tudi nekatere druge poklicne skupine. Danes so tožilci za tri ure prekinili delo, s protestnimi zbori na sodiščih nadaljujejo tudi sodniki, tridnevno stavko pa zaključujejo zaposleni na večini upravnih enot.

Kako se bo torej vlada lotila zapiranja stavkovnih front? “Najmanj tako, da v javnosti ne bomo komentirali vnaprej, kaj bomo delali in kako se pogovarjamo,” odgovarja minister Boštjančič. “Te stvari se običajno zlorabijo in izrazito negativno vplivajo na to, da bi se karkoli dogovorili,” je še dodal. Ob tem je zagotovil, da vlada s prenovo plačnega sistema v javnem sektorju mislili iskreno, da pa gre za kompleksno stvar, ki zahteva vrsto ukrepov in zaupanje med vsemi vpletenimi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje