Od pohodnikov na Mont Blanc želi 15.000 evrov kavcije za reševanje in pogreb

Svet 04. Avg 202220:48 1 komentar
Mont Blanc
Profimedia

Francoski župan je opozoril na nevarnost, v katero se podajajo neusposobljeni alpinisti, ki se želijo v času vročinskega vala povzpeti na najvišji evropski vrh. Zato predlaga, da bi morali pohodniki pred vzponom na Mont Blanc plačati 15.000 evrov kavcije za stroške reševanja in pogreba.

Vsak, ki se bo želel povzpeti na najvišji evropski vrh Mont Blanc, bo moral v prihodnje plačati 15.000 evrov kavcije za kritje stroškov morebitnega reševanja in pogreba, je napovedal lokalni župan Jean-Marc Peillex.

Župan mesta Saint-Gervias-les-Bains, na francoski strani gore, po poročanju CNN pravi, da vse preveč neusposobljenih plezalcev na gori tvega življenje. Zaradi vročine pa so razmere sedaj še bolj nevarne. “Občina Saint-Gervias namerava sprejeti ukrepe, ki bodo odgovorili na tveganje, ki ga reševalcem predstavljajo neodgovorni pohodniki,” je zapisal v izjavi na Twitterju.

15.000 evrov kavcije po njegovih besedah ustreza povprečnim stroškom reševanja  (10.000 evrov) in pogreba ponesrečenca (5.000 evrov).

“Nesprejemljivo je, da te stroške nosijo francoski davkoplačevalci,” je dejal Peillex. Dodal je, da vsi, ki se zdaj odločijo za vzpon, to naredijo “s smrtjo v nahrbtniku”.

Ruska ruleta

Zaradi izjemno nevarnih razmer na posebno nevarnem odseku Couloir du Goûter, znanem tudi kot Koridor smrti, je dostop na vrh Mont Blanca po priljubljeni poti Voie Royale oziroma Kraljeva pot strogo odsvetovan, je poudaril župan Peillex. Vzpon na najvišji evropski vrh je trenutno še bolj tvegan zaradi obsežnih skalnih podorov, obdobja suše in vročinskih valov.

Župan je 50 ‘psevdoalpinistom’, ki so julija prehodili pot, očital, da igrajo rusko ruleto. Skupino romunskih pohodnikov so 30. julija po njegovih navedbah žandarji iz helikopterja in prek megafona prisilili, da se ni vzpela na Mont Blanc.

Italijanski župan: Zahtevati kavcijo bi bilo nadrealistično

Na italijanski strani pa je župan smučarskega mesta Courmayeur Roberto Rota načrt francoskega kolega označil za nadrealistično. Dejal je, da gora ni lastnina. “Kot skrbniki se lahko omejimo na informiranje o pogojih na poti, ki niso optimalni. Vendar je to, da bi za vzpon zahtevali kavcijo, nadrealistično,” je dejal po poročanju CNN. “Odločitev o zaprtju poti se sprejme, če obstaja objektivno tveganje,” je še dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje