Od danes cene na Hrvaškem tudi v evrih

Svet 04. Sep 202209:44 2 komentarja
Kuna, evro, hrvaška
PROFIMEDIA

Od ponedeljka bo pri naših južnih sosedih obvezno dvojno označevanje cen – v kunah in evrih. Številni trgovci so se za ta korak že odločili pred kratkim. A obstajajo tudi izjeme, kjer ceniki v dveh valutah ne bodo obvezni.

Od ponedeljka bo na Hrvaškem po napovedi hrvaškega premierja Andreja Plenkovića obvezno dvojno označevanje cen. Cene izdelkov bodo morale biti označene tako v kunah kot evrih, dvojno označevanje pa bo obvezno tudi prihodnje leto.

Po poročanju hrvaškega Dnevnika so številni trgovci že uvedli cene v obeh valutah. Lastnik pekarne Miroslav Trajković je za omenjeni medij dejal, da je dvojno označevanje uvedel v četrtek. “Bil je finančni zalogaj, ampak moraš imeti. Hočeš ali nočeš,” je dodal. V tej pekarni tako po novem na primer rogljiči stanejo 4,5 kune oziroma 60 centov.

“Ko bom prišel po kruh, bom moral imeti drobiž. Za zdaj imam le papirnate bankovce, v prihodnje pa bo to drobiž. Nekoč si pustil napitnino, ampak zdaj tega ne bo,” je ocenil kupec Mladen.

Dvojno označevanje bo obvezno tudi v frizerskih salonih, kavarnah. S tem mesecem je to pravilo treba upoštevati tudi pri izpisu komunalnih prispevkov, plač in regresov.

Ponudniki morajo cene v evro preračunavati po ustaljenem tečaju, zaokroževanja pa ne sme biti. Kot pišejo hrvaški mediji, lahko potrošniki vse, kar bi jim bilo sumljivo, prijavijo inšpekcijskim službam.

“Potrošniki se ne smejo bati, da bi kdo zlorabljal in prilagajal cene. Tečaj velja kot dozdajšnji, torej 7,5345 kune za evro,” je za Dnevnik.hr povedal predsednik združenja za trgovino Ivica Katavić.

A od ponedeljka pravilo dvojnega označevanja ni potrebno na tržnicah in v kioskih. “Tistim, ki prodajajo vstopnice, tega ni treba imeti. Prav tako dvojno označevanje ni potrebno na platnicah knjig, povratni embalaži,” je za omenjeni medij povedala Ana Knežević iz hrvaškega združenja za varstvo potrošnikov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje