Od zadnjih meritev sta minili dve leti, vrh Mont Blanca pa je nižji za dva metra

Svet 05. Okt 202313:54 0 komentarjev
Gora Mont Blanc
PROFIMEDIA

Mont Blanc, najvišji vrh Francije in tudi EU, se je znižal za več kot dva metra, so danes sporočili francoski geodeti, ki meritve na gori izvajajo na vsaki dve leti. Ugotovili so, da se je vrh gore znižal s 4807,8 na 4805,6 metra, vendar dodajajo, da je njena višina odvisna od količine snega in ledu, ki se nabere na skalnatem vrhu.

Znižanje nadmorske višine Mont Blanca za 2,22 metra v dveh letih bi lahko bilo posledica manjše količine padavin letos poleti, je pojasnil Jean des Garets, predsednik zbornice geodetov departmaja Haute-Savoie na jugovzhodu Francije. Dodal je, da bo Mont Blanc čez dve leti, ko ga bodo naslednjič merili, “lahko znova precej višji”.

Skalnati vrh najvišje gore v Franciji je sicer na nadmorski višini 4.792 metrov, vendar se debela plast snega in ledu, ki se nabere na skalah, iz leta v leto spreminja glede na vremenske razmere. Francoski geometri od leta 2001 na vsaki dve leti merijo višino Mont Blanca, da bi pridobili podatke o vplivu podnebnih sprememb na Alpe.

“Iz teh meritev smo se veliko naučili. Vemo, da se višina in lega vrha gore nenehno spreminjata, lahko tudi do pet metrov,” je dejal des Garets. “Mi zgolj zbiramo podatke za prihodnje generacije, nismo tu, da bi jih razlagali – to prepuščamo znanstvenikom,” je še dodal.

Meritve je na Mont Blancu sredi septembra izvajalo približno 20 strokovnjakov, razdeljenih v osem skupin in opremljenih z visokotehnološkimi orodji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na gori so preživeli več dni, pri izvajanju meritev pa so tokrat prvič uporabili tudi brezpilotni letalnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!