Odbor FDA za odobritev cepiva Moderne za najmlajše otroke

Koronavirus 15. Jun 202222:21 1 komentar
Cepivo Moderna
Dado Ruvic/Reuters

Neodvisni zunanji odbor strokovnih svetovalcev Uprave za hrano in zdravila ZDA (FDA) je danes priporočil uporabo dveh odmerkov cepiva Moderne proti covidu-19 za otroke, stare od šest mesecev do pet let.

FDA mora sedaj sprejeti odločitev o odobritvi cepiva, kar mora storiti tudi Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC), nato pa bodo v ZDA dve leti in pol izbruhu pandemije lahko začeli cepiti tudi najmlajše otroke. Odbor strokovnih svetovalcev FDA bo kmalu v skladu s pričakovanji izdal tudi priporočilo glede uporabe treh odmerkov cepiva Pfizer in BioNTech za otroke, stare od šest mesecev do štiri leta.

Sledi enak postopek kot v primeru cepiva Moderne, kjer bodo otroke cepili z dvema 25-mikrogramskima odmerkoma cepiva v razmaku štirih tednov. Cepljenje bodo predvidoma začeli v torek. Od maja letos je zaradi covida-19 v ZDA umrlo več kot 200 otrok, starih od šest mesecev do štiri leta. Anketa fundacije Kaiser ugotavlja, da namerava svoje otroke cepiti 20 odstotkov staršev, 40 odstotkov jih namerava še malce počakati, 40 odstotkov pa jih je proti cepljenju.

V ZDA so doslej po podatkih CDC proti covidu-19 cepili 29 odstotkov vseh otrok, starih od pet do 11 let. Med starimi od 12 do 15 let so jih cepili 56 odstotkov, med starimi 16 in 17 let pa 67 odstotkov. Z novim koronavirusom se je, po podatkih univerze Johns Hopkins, v ZDA doslej okužilo 85,8 milijona ljudi, umrlo pa jih je 1,012 milijona. Direktor Nacionalnega inštituta za nalezljive bolezni in zdravstveni svetovalec predsednika ZDA Anthony Fauci je že v času predsednika Donalda Trumpa vodil prizadevanja proti pandemiji v ZDA.

Bivši predsednik Trump ga je nameraval sicer odpustiti, ker se nista strinjala glede ukrepov proti pandemiji, sedanji predsednik Joe Biden pa ga je obdržal na položaju. Danes je odjeknila novica, da je 81-letni Fauci zbolel za covidom-19. Fauci, ki je bil doslej štirikrat cepljen proti covidu-19, ima le blage simptome bolezni, je sporočil Nacionalni inštitut za nalezljive bolezni. Zaradi okužbe je v izolaciji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje