Odbor za preiskavo napada na kongres Trumpu izdal poziv na zaslišanje

Svet 21. Okt 202222:25 0 komentarjev
Trump in vdor njegovih podpornikov v Kapitol
Vdor Trumpovih podpornikov v Kapitol. (Foto: PROFIMEDIA)

Predsednik odbora za preiskavo napada na ameriški kongres 6. januarja lani Bennie Thompson je danes uradno izdal poziv na zaslišanje bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu. Kapitol so takrat napadli njegovi podporniki v prizadevanjih, da bi ustavili formalno potrditev izvolitve novega predsednika Joeja Bidna.

Odbor je pred dobrim tednom dni soglasno priporočil izdajo poziva Donaldu Trumpu, Thompson pa je moral najprej ugotoviti, kateremu od Trumpovih odvetnikov ga poslati. Trump je namreč vpleten v poplavo tožb, za katere ima posebne odvetnike.

Poziv določa, da se mora Trump zglasiti na zaslišanje 14. novembra, do 4. novembra pa mora predati dokumente o svoji vlogi pri spodkopavanju predsedniških volitev 2020 in podžiganju privržencev k napadu na kongres.

“Zbrani dokazi potrjujejo, da si vedel, da gre za nezakonita in neustavna dejanja. Prav tako si vedel, da so tvoje izjave o prevarah napačne,” je v pismu, ki spremlja poziv, zapisala republikanska članica odbora Liz Cheney in dodala, da morajo zaslišati človeka, ki je vse skupaj povzročil.

Večina nekdanjih Trumpovih sodelavcev je doslej prostovoljno sodelovala v preiskavah odbora, ali pa je upoštevala poziv na zaslišanje. Od tistih, ki ga niso, se je pred sodiščem zaradi zaničevanja kongresa doslej znašel le nekdanji Trumpov politični strateg Steve Bannon. Ta je bil zaradi tega danes obsojen na štiri mesece zapora.

Nihče od ameriških političnih analitikov sicer ne verjame, da se bo Trump res odzval na poziv. Obenem naj bi bilo pričakovati, da si odbor ne bo upal priporočiti kazenskega pregona za bivšega predsednika, v primeru zmage republikancev na kongresnih volitvah 8. novembra pa je zgodbe o preiskovalnem odboru konec.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!