Na javnem zaslišanju Trump prikazan kot skregan z realnostjo

Svet 13. Jun 202207:13 > 22:12 0 komentarjev
napad na kongres
Shannon Stapleton/REUTERS

Odbor za preiskavo napada privržencev Donalda Trumpa na zvezni kongres 6. januarja lani želi prepričati pravosodno ministrstvo ZDA, naj sproži kazenski postopek proti nekdanjemu predsedniku, vendar pa so ga javna zaslišanja danes prikazala kot človeka, ki je skregan z realnostjo glede izida predsedniških volitev.

Odbor je na prvem javnem zaslišanju v četrtek predstavil tezo, da je obstajal načrt v sedmih točkah za spreobrnitev volje volivcev v ZDA, ki so mandat na položaju predsednika države dodelili demokratu Josephu Bidnu, in namerava dokazati kazniva dejanja. Vendar bo do tega očitno prišlo šele po enem od prihodnjih štirih zaslišanj, ki bodo na sporedu do konca meseca, ker so se tokrat osredotočili predvsem na dogajanje takoj po volitvah. Trump je po mnenju odbora samega sebe in svoje privržence prepričal, da je Bidnova zmaga prevara.

Odbor je prikazal Trumpove izjave pred volitvami, ko je zagotavljal, da lahko izgubi le s prevaro. Nekdanji predsednik ZDA je že vnaprej povedal, da poraza ne bo sprejel, ampak bo govoril o prevarah, kar je naposled tudi storil. Številne priče so ponovno opisale že poznano zgodbo. V zveznih državah, kjer so bili izidi tesni, so najprej preštevali glasovnice, oddane v živo na voliščih, kar je uvodoma kazalo na Trumpovo prednost. Ta se je nato spremenila v zaostanek, ko so začeli preštevati še glasovnice, poslane po pošti.

Demokrati so pandemijo novega koronavirusa namreč jemali bolj resno in so v večjem številu volili od doma, republikanci pa so v veliki meri poslušali Trumpa, ki je resnost pandemije ob volitvah že zanikal in trdil, da so glasovnice po pošti prevara. Trump je takoj trdil, da nekaj ni v redu, da zmanjševanje njegove prednosti pomeni prevaro. Pri tem stališču je ostal tudi po volitvah, ko ni hotel poslušati nikogar, ki mu je govoril resnico, da je izgubil.

Namesto tega je poslušal ljudi, kot je nekdanji župan New Yorka Rudy Giuliani, ki je bil po besedah nekdanjega svetovalca v Beli hiši Jasona Millerja vidno pijan, ko je Trumpu svetoval, naj ignorira volilne izide in kar razglasi zmago. Giuliani je bil kasneje eden od tistih, ki so spodbujali Trumpovo paranojo in teorije zarote. Prepričali so ga, da je nekdo v Detroitu po volitvah vozil tovornjake z glasovnicami za Bidna, čeprav je nekdanji pravosodni minister Bill Barr razložil, da imajo v Detroitu sistem centraliziranega štetja glasov in so morali voziti glasovnice na eno mesto.

Odbor je danes prikazal tudi Barrovo zaslišanje, kjer je nekdanji pravosodni minister trditve o volilnih prevarah redno označeval z izrazi, kot so “sranje”, “bedarija”, “idiotizem”, “zaskrbljujoče” in podobno. Barr se je zavedal, da bo izgubil položaj, in je potem raje sam odstopil.

napad na kongresProfimedia

Nekdanji šef Trumpove kampanje Bill Stepien, ki je nenadoma odpovedal današnjo udeležbo na zaslišanju zaradi rojstva otroka, pa je v posnetku zaslišanja povedal, da je Trumpu svetoval, naj z razglasitvijo zmage počaka. Trump je namesto tega raje poslušal Giulianija, na volilno noč odšel pred kamere, volitve označil za prevaro in razglasil svojo zmago.

Odbor za preiskavo tako ustvarja podobo dogajanja pred, med in po volitvah, ki je privedlo do napada na kongres 6. januarja lani.

Zanikanje, ki naj bi preraslo v zaroto

Vse temelji na tem, da je Trump zavrnil poraz in iskal načine, da ostane na oblasti. Izguba stika z realnostjo še ni kaznivo dejanje, vendar pa namerava odbor v nadaljevanju pokazati, kako je zanikanje preraslo v zaroto za spremembo poraza v zmago, mimo volje volivcev.

V nadaljevanju bo odbor dokazoval, kako so ljudje okrog Trumpa, med njimi tudi republikanski kongresniki, želeli dobiti pomilostitev za vnaprej, ker so sodelovali v prizadevanjih za spremembo izida volitev. Načrt je na koncu slonel na Miku Penceu, podpredsedniku ZDA, ki ima po ustavi nalogo formalnega potrjevanja izidov v zveznem kongresu. Trump je na Penca pritiskal, da razveljavi izide v zveznih državah, kjer so bili izidi najtesnejši, nakar naj bi vskočili lažni elektorji in zmago pripisali Trumpu. Pence je to zavrnil, Trumpovi privrženci pa so ga zaradi tega 6. januarja lani domnevno hoteli obesiti.

Odbor za preiskavo upa, da bo pravosodno ministrstvo ZDA prišlo do sklepa, da je šlo za kaznivo dejanje zarote, ki je privedla do poskusa državnega udara, in bo prvič v zgodovini kazensko preganjalo nekdanjega predsednika ZDA. Današnje zaslišanje je sicer pokazalo, da se bo Trump v tem primeru verjetno lahko skliceval na neprištevnost.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!