Odlikovanje, težko kar 600 milijonov evrov

Svet 16. Feb 202219:20
Nebojša Žugić in Aleksandar Vučić
Nemanja Jovanović/Nova.rs

V Srbiji so v torek praznovali dan državnosti. Ob tem je srbski predsednik Aleksandar Vučić podelil tudi državna odlikovanja. Med prejemniki sta bila med drugim tudi ljubljanski župan Zoran Janković in hollywoodski zvezdnik Johnny Depp. Slednji je dobil najvišje priznanje, to je zlato medaljo, ki jo je Vučić namenil tudi skupini Arena Channels. To slednje pa je. pišejo neodvisni srbski mediji, odlikovanje težko kar 600 milijonov evrov.

Odlikovanja, ki jih je v torek ob srbskem dnevu državnosti podelil srbski predsednik Aleksandar Vučić, še vedno odmevajo. V Sloveniji zato, ker je bil med prejemniki tudi ljubljanski župan Zoran Janković. V Srbiji pa zlasti iz dveh razlogov.

Neodvisni srbski mediji se sprašujejo, zakaj točno je najvišje priznanje, zlato medaljo, prejel ameriški filmski zvezdnik Johhny Depp, ki je prejel zlato medaljo za izjemne zasluge pri javnem in kulturnem udejstvovanju, zlasti v filmski umetnosti in promociji Republike Srbije v svetu. In ki je na prireditvi dejal: “Trenutno sem na začetku nove življenjske poti in ta začetek mi je všeč. Rad bi, da se to začne prav tukaj, v Srbiji, če me seveda želite.”

Drugič pa zato, ker je zlato medaljo na področju informiranja o športu Vučić namenil skupini Arena Channels.

Ozadje tega odlikovanja, pišejo redki srbski mediji, ki niso pod vplivom Vučića, se skriva v nakupu pravic za prenos tekem prve angleške nogometne lige. Te je namreč za neverjetnih sto milijonov evrov za sezono oziroma za 600 milijonov za šest sezon kupilo srbsko državno podjetje Telekom Srbije. Prenosi tekem pa bodo na Arena Sport.

Telekom Srbije za pravice odštel več kot deset krat več denarja, kot je za te iste pravice plačeval Sport Klub.

Za primerjavo: v Nemčiji, Avstriji in v Švici so za pravice tekem Premier lige odštejejo okoli 25 milijonov evrov na sezono.