Srbski predsednik Vučić odlikoval tudi Zorana Jankovića in Johnnyja Deppa

Slovenija 15. Feb 202216:14 > 16. Feb 2022 15:33

V Srbiji danes praznujejo dan državnosti. Ob tem je srbski predsednik Aleksandar Vučić podelil tudi državna odlikovanja. Med prejemniki sta med drugim tudi ljubljanski župan Zoran Janković in hollywoodski zvezdnik Johnny Depp.

V Srbiji danes obeležujejo državni praznik – dan državnosti. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je ob tem v Beogradu podelil državna odlikovanja. Med prejemniki odlikovanja je med drugim tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

V uradu srbskega predsednika so ob podelitvi povedali, da je Janković župan Ljubljane že šesti mandat, odlikovanje pa je prejel za “posebne zasluge pri razvoju in utrjevanju sodelovanja in prijateljskih odnosov med Republiko Srbijo in Republiko Slovenijo”. Dodajmo sicer, da je Janković na čelu občine le štiri mandate, in ne šest, kot so napačno navedli v Beogradu.

Ljubljanski župan Janković in srbski predsednik Vučić sta v dobrih prijateljskih odnosih, na kar kažejo tudi pogosta srečanja med njima. Pred lanskim Blejskim strateškim forumom je na primer Vučić v dvorcu Zemono gostil albanskega in makedonskega predsednika vlade Edija Ramu in Zorana Zaeva, pridružil pa se jim je tudi ljubljanski župan Janković.

Na splošno je sodelovanje med Beogradom in Ljubljano dobro. Mesti sta pobrateni, lani pa je Ljubljana dobila tudi Beograjsko ulico.

Srbski mediji pisali, da je Vučić snubil Jankovića za župana Beograda

Srbski portal direktno.rs je v začetku januarja celo pisal, da je Vučić Jankoviću ponudil, naj na letošnjih beograjskih volitvah v imenu vladajoče stranke v Srbiji, Srbske napredne stranke (SNS), kandidira za župana Beograda. Portal je poročal tudi, da je Janković Vučiću obljubil, da bo o morebitni kandidaturi za beograjskega župana razmislil do konca januarja.

Na vprašanje, ali Janković res razmišlja, da bi letos za župana kandidiral v Beogradu in ne v Ljubljani, so v kabinetu ljubljanskega župana za N1 odgovorili, da to ne drži. Pisanje srbskega medija je zanikal tudi ljubljanski župan, ki je povedal, da s srbskim predsednikom o tem nista govorila. Ob tem pa ljubljanski župan ni skopiral s pohvalami na račun srbskega predsednika. “Vučić je dober predsednik, Srbija ima izjemen dvig gospodarske rasti, poleg je tega naredil to, kar bi naredil tudi jaz, z Rusijo je dogovoril dolgoročno pogodbo o ceni in dobavi plina,” je povedal januarja.

Med odlikovanimi tudi Johnny Depp

Državno odlikovanje je med drugim danes prejela še vrsta drugih prejemnikov, med drugim tudi predsednik Angole João Lourenço, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, poslanec parlamenta Črne gore Milan Knežević, metropolit Hilarion Alfejev.

Zlato medaljo za izjemne zasluge pri javnem in kulturnem udejstvovanju, zlasti v filmski umetnosti in promociji Republike Srbije v svetu, je prejel ameriški igralec Johnny Depp.

“Trenutno sem na začetku nove življenjske poti in ta začetek mi je všeč. Rad bi, da se to začne prav tukaj, v Srbiji, če me seveda želite,” je srbskemu predsedniku dejal ameriški igralec in poudaril, da je to zanj res izjemen trenutek.