“Odločilen korak” na poti do avtonomnosti francoskega sredozemskega otoka

Svet 12. Mar 202415:53 1 komentar
korzika
Foto: PROFIMEDIA

Predstavniki francoske vlade in oblasti na Korziki so ponoči dosegli dogovor o osnutku besedila, ki med drugim predvideva priznanje avtonomnega statusa Korzike v francoski ustavi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Gre za ključen korak v smeri avtonomije sredozemskega otoka, ki je pod francosko oblastjo od konca 18. stoletja.

Osnutek besedila po besedah francoskega notranjega ministra Geralda Darmanina spoštuje vse okvire, ki jih je septembra lani skupaj s predsednikom države Emmanuelom Macronom postavilo ministrstvo. Preden bo storjen korak naprej, bo besedilo sicer moral potrditi še regionalni parlament na Korziki.

Macron je septembra lani ob obisku na Korziki izpostavil možnost avtonomije otoka in predstavil predlog za temeljito spremembo odnosov med Parizom in Ajacciem, dogovor pa naj bi bil dosežen v šestih mesecih. S ponoči doseženim dogovorom je torej Pariz upošteval zastavljeno časovnico. Besedilo, ki bo vključeno v francosko ustavo, med drugim definira priznanje korziške zgodovinske in kulturne identitete ter več pooblastil za korziške oblasti.

Darmanin je povedal še, da so se strinjali predvsem o prvi alineji v osnutku besedila, ki se glasi: “Ustavno besedilo predvideva priznanje avtonomnega statusa Korzike znotraj Republike, ki upošteva njene lastne interese, povezane z njenim sredozemskim otoškim značajem ter njeno zgodovinsko, jezikovno in kulturno skupnostjo, ki je razvila edinstveno vez s svojo deželo”.

Korzika
Prizor iz Korzike (Foto: PROFIMEDIA)

Pojasnil je, da sta se obe strani dogovorili tudi o tem, da lahko oblasti na otoku same prilagajajo določene zakone in predpise, vendar pa Korzika ne bo ločena od francoske republike, korziški jezik pa ne bo priznan kot uradni jezik.

Zadovoljen je bil tudi predsednik korziškega izvršnega sveta Gilles Simeoni, ki je dejal, da je bil ponoči narejen “odločilen korak”. Vendar je posvaril, da proces še ni zaključen, saj se predstavniki oblasti na Korziki še vedno ne strinjajo glede nekaterih načel in načinov delitve oblasti med Ajacciem in Parizom.

Odnosi med Korziko in francosko vlado so že dolgo zelo zapleteni. Korziški nacionalisti so se več desetletij borili za samostojnost, tudi z nasiljem. Leta 2014 je njihova organizacija FLNC končala oborožen boj, po drugi strani pa je nacionalistično politično gibanje pridobilo na pomenu. Zdaj imajo v regionalnem parlamentu večino in se zavzemajo za avtonomijo otoka.

Napetosti med francoskimi oblastmi in pripadniki gibanja za neodvisnost na Korziki so se leta 2022 znova zaostrile, po več primerih nasilja pa so v Parizu začeli razmišljati tudi o možnostih za dogovor o avtonomiji sredozemskega otoka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje