Odločitev o vstopu Hrvaške v schengen bi lahko padla decembra

Svet 05. Okt 202218:11 2 komentarja
Mejni prehod Jelšane, meja, hrvaška
Žiga Živulović jr./Bobo

Čas je, da omogočimo nadaljnjo širitev schengenskega območja, je v Evropskem parlamentu dejal podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas. "Imamo priložnost, da decembra vendarle sprejmemo zgodovinske odločitve o širitvi z Romunijo in Bolgarijo, ki na zeleno luč Sveta EU čakata že več kot enajst let, pa tudi s Hrvaško," je dejal.

Romunija in Bolgarija sta pogoje za vstop izpolnili pred enajstimi leti, vendar jima Svet EU, ker za to ni soglasja, še vedno ni prižgal zelene luči. Glede Hrvaške je decembra lani Svet EU potrdil, da izpolnjuje vse pravne in tehnične pogoje, nato pa junija v postopku posvetovanja pozval Evropski parlament k oblikovanju mnenja o tem. Evropski poslanci naj bi stališče o vključitvi Hrvaške, kar naj bi se zgodilo z novim letom, sprejeli predvidoma še oktobra ali pa novembra. Končna odločitev pa bo nato v rokah držav članic oziroma Sveta EU, kjer pa je potrebno soglasje članic schengenskega območja.

Podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas je v razpravi v Evropskem parlamentu, ki je bila posvečena širitvi schengenskega območja v Romunijo in Bolgarijo, napovedal, da bo ekipa strokovnjakov še ta mesec obiskala obe državi, ki “še naprej izvajata schengenski pravni red in prispevata k skupni varnosti na zunanji meji EU”.

Po njegovih besedah ne gre za to, da bi Romunijo in Bolgarijo znova ocenjevali, ampak da bi članicam omogočili, da dobijo najnovejše informacije in zagotovila, da se schengenski pravni red še naprej v celoti izvaja. Ekipa strokovnjakov bo tako preverila upravljanje zunanjih meja, policijsko sodelovanje, vključno z vračanjem, schengenski informacijski sistem in vizumsko zakonodajo, je pojasnil.

Ena od prioritet češkega predsedstva Svetu EU, ki v celoti podpira vstop Hrvaške v schengen, je tudi vključitev Romunije in Bolgarije, Praga pa si še naprej prizadeva, da bi države decembra za to dobile zeleno luč, pa je poslancem dejal češki minister za evropske zadeve Mikulaš Bek.

Evropski poslanci so v razpravi poudarili, da Romunija in Bolgarija sodita v schengen, saj da za to izpolnjujeta pogoje. Pozivali so k čimprejšnjemu sprejetju odločitve. Razprava je sicer potekala pred glasovanjem o resoluciji, ki jo bo parlament sprejemal na drugem oktobrskem zasedanju, ko naj bi po pričakovanjih Svetu EU poslal jasno sporočilo, da je treba to čakanje končati.

“Nobenih objektivnih razlogov ni, da bi državam onemogočili vstop v schengen, saj sta za to naredili vse potrebno,” je opozoril vodja politične skupine EPP Manfred Weber. Po njegovem je nesprejemljivo, da državi tako dolgo čakata na zeleno luč. “Svoboda gibanja je eden od temeljnih stebrov unije, državljani Bolgarije in Romunije pa bi morali imeti enake pravice kot državljani drugih člani,” pa je poudarila vodja politične skupine S&D Iratxe García Perez.

V razpravi je sodeloval tudi evropski poslanec iz Slovenije Matjaž Nemec (S&D/SD), ki se je zavzel za širitev, a opozoril tudi na to, da šest držav članic še vedno nezakonito izvaja nadzor na notranjih mejah schengna. Avstrija tako podaljšuje nadzor na meji s Slovenijo, in to kljub sodbi sodišča EU, je poudaril. Komisija mora nemudoma ukrepati z vsemi sredstvi in zaščititi schengen, je opozoril.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje