Odposlanec EU: Sporazum med Beogradom in Prištino obvezujoč tudi brez podpisa

Svet 22. Mar 202314:37 1 komentar
Miroslav Lajčak
PROFIMEDIA

Posebni odposlanec EU za dialog med Beogradom in Prištino je poudaril, da je sporazum o poti k normalizaciji odnosov med Srbijo in Kosovom obvezujoč tudi brez podpisa.

Sporazum o poti k normalizaciji odnosov med Srbijo in Kosovom je obvezujoč tudi brez podpisa, obe strani pa morata uresničiti vse točke iz dogovora, je poudaril posebni odposlanec Evropske unije za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak. Priznal je, da je EU na sobotnem srečanju voditeljev obeh držav v Ohridu imela ambicioznejši načrt.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Albin Kurti sta se na srečanju v Ohridu, ki je potekalo pod okriljem EU, dogovorila o izvajanju sporazuma o normalizaciji odnosov med državama, a nista ničesar podpisala.

Lajčak je v skupnem intervjuju za mrežo Radio Slobodna Evropa in novičarski portal Euronews Srbija v torek poudaril, da so načrtovali podpis sporazuma in osnutek aneksa z jasnimi časovnimi okvirji in nalogami, a da voditelja nista mogla najti soglasja pri vsaki točki.

“Ni skrivnost, da smo mi kot posredniki na začetku pripravili podroben aneks o uveljavitvi, z nadaljnjimi koraki in jasnimi roki. Po več urah pogajanj se je stranema uspelo dogovoriti o 12 točkah od 18, ni pa bilo mogoče premostiti razlik pri preostalih šestih,” je povedal Lajčak. Pojasnil je, da so zato predstavili nov, splošnejši oziroma manj konkreten aneks.

Vučić po besedah Lajčaka tudi ni hotel podpisati dokumenta, zato so se na koncu strinjali, da bo postal uraden z izjavo visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella. “To je popolnoma v skladu z mednarodno pravno prakso,” je dejal Lajčak. Ponovil je, da to pomeni, da je “dokument obvezujoč, torej uraden, formalen, in da so vsa ugibanja o tem, ali je veljaven in obvezujoč, nesmiselna”.

Borrell je ob koncu sobotnega srečanja v Ohridu v izjavi poudaril, da sta se v aneksu za izvajanje sporazuma obe strani zavezali, da bosta izpolnili vse določbe iz sporazuma ter brez odlašanja in v dobri veri izpolnili vse svoje obveznosti. To pomeni tudi, da Srbija ne bo nasprotovala članstvu Kosova v nobeni od mednarodnih organizacij, Kosovo pa bo začelo uresničevati dogovor glede vzpostavitve skupnosti srbskih občin.

Sporazum namreč med drugim določa da Srbija ne bo nasprotovala sprejemu Kosova v mednarodne organizacije. Izpostavlja tudi obvezo uresničitve že sklenjenih dogovorov v okviru dialoga, vzpostavitev skupnosti pa je del bruseljskega sporazuma iz leta 2013.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje