Ovse: v soboto na vzhodu Ukrajine več kot 1.400 eksplozij

N1 video 19. Feb 202209:42 > 20. Feb 2022 09:48 0 komentarjev

V samooklicani Ljudski republiki Doneck in Lugansk sta voditelja teh republik pozvala k splošni mobilizaciji. V Donecku je vodja separatistov Denis Pušilin podpisal odlok, ki omogoča mobilizacijo, v Lugansku pa moški, stari od 18 do 55 let, ne smejo več zapustiti območja. Nadaljujejo se tudi obtožbe obeh strani glede kršitev premirja, pri čemer so opazovalci Ovse ponovno zabeležili več kršitev. Ukrajinska vojska separatiste obtožuje močnega artilerijskega obstreljevanja, med katerim naj bi bila ubita dva vojaka, štirje pa ranjeni. Separatisti na drugi strani trdijo, da je na območje Luganska in Donecka priletelo več granat. Nemčija je zaradi zaostrenih razmer svoje državljane pozvala, naj zapustijo Ukrajino. Informacije o dogajanju je sicer zelo težko preveriti.

Voditelja samooklicanih Ljudskih republik Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine sta danes pozvala k splošni mobilizaciji. Medtem se na konfliktnih območjih na vzhodu Ukrajine nadaljujejo kršitve premirja. Na povečano število kršitev opozarja tudi Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Posebna opazovalna misija (SMM) Ovse je v soboto (do 19.30) na vzhodu Ukrajine zabeležila več kot tisoč eksplozij. V regiji Doneck so opazovalci zabeležili 591 kršitev premirja (za primerjavo: v poročilu, objavljenem v petek, so jih našteli 222). Od teh kršitev je bilo 553 eksplozij.

V Lugansku pa so do sobote zvečer našteli 975 kršitev premirja (za primerjavo: v poročilu, objavljenem v petek, jih je bilo 648). V Lugansku so opazovalci v tem časovnem obdobju zabeležili 860 eksplozij.

Frontno črto, ki razmejuje ukrajinske vojake od proruskih separatistov, je danes obiskal ukrajinski minister za notranje zadeve Denis Monastirski. Ker so nedaleč stran od njega pristali izstrelki minometa, je moral poiskati zavetje. Zbranim novinarjem je povedal, da ima Kijev podatke, da je rusko zasebno varnostno podjetje Wagner vstopilo na njihovo ozemlje. Kot je komentiral za CNN, so ukrajinski vojaki pripravljeni na vse.

“Pozivam vse moške republike, ki so sposobni nositi orožje v rokah, da se postavijo za svoje družine, otroke, žene in matere,” je na Telegramu zapisal vodja separatistov v Donecku Denis Pušilin. Pušilin je danes podpisal odlok, ki omogoča splošno mobilizacijo. Za podoben korak so se odločili v Lugansku, kjer moški, stari od 18 do 55 let, ne smejo več zapustiti območja.

Na konfliktnem območju so se sinoči po navedbah separatistov nadaljevali spopadi. Separatisti v Donecku trdijo, da je na njihovo območje ponoči priletelo več deset granat, podobno trdijo v Lugansku. Ukrajinska vojska med tem proruske separatiste obtožuje močnega artilerijskega obstreljevanja 20 naselij, med katerim naj bi bila ubita dva vojaka, štirje pa naj bi bili ranjeni. Ukrajinska stran poroča o 70 kršitvah prekinitve ognja. Kot opozarja nemška tiskovna agencija dpa, informacij ni mogoče preveriti.

Glede na izjavo upornikov na njihovi strani ni bilo nobenih žrtev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rastoča napetost v Ukrajini je tudi glavna tema na Münchenski varnostni konferenci, kjer je kljub negotovim razmeram prisoten tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Predstavnikov Rusije prvič po več kot desetletju ni na konferenci.

Po napovedih separatistov o množični evakuaciji civilistov pa je na mejo z rusko regijo Rostov prispelo že več tisoč ljudi, kjer so zanje pripravili začasne namestitve. Regija Rostov je danes zaradi velikega števila ljudi, ki prihajajo iz območij pod nadzorom separatistov, razglasila izredne razmere. Po navedbah doneških separatistov so na varno prepeljali več kot 6.000 ljudi, od tega 2.400 otrok. Lugansk je po navedbah tamkajšnjih oblasti zapustilo 25.000 ljudi.

Domnevno naj bi na varno skušali spraviti okoli 700.000 ljudi. Pribežnikom pa bo po napovedih ruskega predsednika Vladimirja Putina pomagala tudi ruska vlada, saj naj bi vsak prejel po 10.000 rubljev (okoli 114 evrov).

Zveza Nato pa je zaradi varnosti ukazala umik svojih zaposlenih s predstavništva v Kijevu. Premestili jih bodo v Lvov in Bruselj.

Nemčija, Francija in Avstrija zaradi zaostrenih razmer pozivajo svoje državljane, naj nujno zapustijo Ukrajino. Nemčija k vračanju poziva vse, Avstrija in Francija pa tiste v vzhodnem delu države ter vse katerih prisotnost v Ukrajini ni nujna. Pred tem so svoje državljane k odhodu iz te države med drugim pozvali ZDA in Združeno kraljestvo. Tudi pri nemški Lufthansi ter avstrijskem Austrian Airlines so napovedali, da zaradi zaostrenih razmer od ponedeljka ti družbi ne bosta več leteli v Kijev in Odeso.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!