Odstavljeni predsednik Gabona na svobodi, lahko gre tudi na preglede v tujino

Svet 07. Sep 202321:27 0 komentarjev
Vojaška hunta v Gabonu
Foto: PROFIMEDIA

Konec avgusta je vojaška hunta v Gabonu odstavila predsednika Alija Bonga Ondimbo in prevzela nadzor nad državo. Odstavljenemu predsedniku države so sedaj dovolili, da se zaradi zdravstvenega stanja prosto giblje in gre na preglede v tujino. Za začasnega predsednika vlade je imenovala vidnega kritika Bonge Ondimbe, Raymonda Ndongo Simo.

Vojaška hunta, ki je konec avgusta z udarom prevzela oblast v afriški državi Gabon, je odstavila 64-letnega Ali Bongo Ondimba, ki je bil na oblasti 14 let. Od vojaškega udara 30. avgusta je bil ta v hišnem priporu v predsedniški rezidenci.

Samooklicani začasni predsednik, general Brice Oligui Nguema, je nato v sredo na televiziji sporočil, da se Bongo Ondimba zaradi svojega zdravstvenega stanja lahko svobodno giblje in če želi, odide na zdravniško kontrolo v tujino.

Zatem so na javni televiziji predvajali posnetek Bonga Ondimbe, kako na svojem domu z nasmeškom sprejema posebnega predstavnika generalnega sekretarja ZN za srednjo Afriko Abdouja Abarryja. Bongo se po kapi, ki ga je prizadela pred leti, še vedno težko premika, a brez običajne uporabe palice.

Danes pa je hunta na televiziji sporočila, da so Raymonda Ndonga Simo imenovali za začasnega predsednika vlade. Ndong Sima je bil med letoma 2012 in 2014 premier v vladi odstavljenega predsednika, preden je postal njegov kritik in tekmec na letošnjih predsedniških volitvah in na volitvah leta 2016. Na letošnjih je sicer znova zmagal Bongo, a je vojska kmalu po razglasitvi izidov izvedla udar, volitve pa zavrnila kot nepoštene.

Hunta v Gabonu je sicer brez časovnice napovedala izvedbo svobodnih volitev za ponovno vzpostavitev civilnih oblasti, kmalu pa naj bi objavila sestavo začasne vlade.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!