Odstopil slovaški premier Heger

Svet 07. Maj 202318:29 0 komentarjev
Eduard Heger
Radovan Stoklasa/REUTERS

Odstopil je slovaški premier Eduard Heger. Pojasnil je, da se je za ta korak odločil, ker Čaputova ni sprejela nobenega njegovega predloga glede vodenja vlade. Do volitev bo tehnično vlado vodil viceguverner slovaške centralne banke Ludovit Odor.

Slovaški premier Eduard Heger, ki je od decembra vodil začasno vlado, je predsednici države Zuzani Čaputovi podal odstopno izjavo. Na Slovaškem so sicer za 30. september napovedane predčasne parlamentarne volitve, predsednica pa je popoldne sporočila, da bo tehnično vlado do njih vodil viceguverner slovaške centralne banke Ludovit Odor.

Predsednica je po poročanju slovaške tiskovne agencije Tasr še sporočila, da bo tehnično vlado imenovala po 15. maju. Njena sestava že določena, imena ministrov pa bo razkrila, potem ko bo z njimi seznanila politične stranke, je napovedala.

Čaputova je še dejala, da verjame, da bo tehnična vlada v šestih mesecih do volitev uspela stabilizirati politične razmere v državi.

Heger je danes sporočil, da je predsednici predal odstopno izjavo. Pojasnil je, da se je za ta korak odločil, ker Čaputova ni sprejela nobenega njegovega predloga glede vodenja vlade v aktualni politični krizi.

Eduard Heger, Zuzana Caputova
Radovan Stoklasa/REUTERS

Predsednica je začasnemu predsedniku vlade sicer naložila, naj čim prej omogoči nove volitve, a je Heger, ki mu na volitvah grozi poraz, te odložil do konca septembra.

Heger svari, da bodo volitve na oblast znova pripeljale socialdemokrate, ki jih obtožuje korupcije, poleg tega so zadržani do podpore Ukrajini.

Hegerjev položaj sta v zadnjih dveh še dodatno omajala dva odstopa ministrov njegove vlade.

Odstopila sta kmetijski minister Samuel Vlčan ter zunanji minister Rastislav Kačer. Slednji je veljal za tesnega Hegerjevega zaupnika in glavnega zagovornika slovaške podpore Ukrajini v vojni proti Rusiji.

Desnosredinska vladna koalicija je na splošnih volitvah leta 2020 zmagala na podlagi protikorupcijskega programa. Heger je aprila 2021 po sporu znotraj vladajočega zavezništva štirih strank na položaju predsednika vlade zamenjal vodjo stranke Olano Igorja Matoviča.

Zuzana Caputova
Radovan Stoklasa/REUTERS

Po nezaupnici vladi, ki jo je slovaški parlament izglasoval decembra lani in politični krizi, ki je sledila, je Hegerjeva priljubljenost močno upadla. Marca je zapustil desnosredinsko stranko Olano, ki jo je vodil, ter napovedal obiskovanje nove stranke, katere cilj bo združiti desno sredino.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!