Odziv na Dodikove žalitve: Njegove hujskaške izjave si ne zaslužijo komentarjev

Svet 23. Mar 202214:59 > 15:48 0 komentarjev

"Kakršenkoli napad na novinarje je napad na osnovne demokratske vrednote. Politiki v BiH se morajo vzdržati izkoriščanja svoje moči in vpliva za zastraševanje novinarjev ter spoštovati mednarodne zaveze BiH o varovanju svobode govora," so za Dnevni Avaz dejali v predstavništvu EU v BiH.

Srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik je moral v torek na tožilstvu BiH podati izjavo zaradi spornega nakupa vile v Beogradu. Ob prihodu na tožilstvo je novinarjem pokazal sredinec, na novinarski konferenci pa poleg medijev žalil tudi posebnega odposlanca ZDA za Zahodni Balkan Gabriela Escobarja.

Tožilstvo Milorada Dodika preiskuje, ker je leta 2007 v elitnem beograjskem naselju Dedinje kupil vilo, vredno 845.000 evrov. Vilo naj bi plačal z denarjem neznanega izvora, to pa je poskušal prikriti s posojilom, ki ga je leto pozneje dobil pri zasebni banki Pavlović.

Dodik je včeraj ob prihodu na sojenje novinarjem pokazal sredinec in jih žalil. Pred začetkom novinarske konference se je zato novinarka N1 Sarajevo Aleksandra Tolj Ružić postavila v bran svojim kolegom: “Ne začenjajte novinarske konference. Pojasnite, zakaj ste nam zjutraj pokazali sredinec. Ne spoštujete nas,” je pred začetkom konference dejala Dodiku in vztrajala, naj pojasni svoje neprimerno vedenje. Z Dodikom sta se nato zapletla v besedni dvoboj.

Dodik: Sredinec ni bil namenjen vsem novinarjem

O tem, zakaj je novinarjem ob prihodu na tožilstvo pokazal sredinec, je Milorad Dodik dejal, da ta ni bil namenjen vsem novinarjem, ampak televiziji BN in Dnevnemu Avazu. Omenjena medija sta namreč že pred časom poročala, da se bo moral Dodik zaradi nakupa vile zagovarjati na tožilstvu.

Dodik je na novinarski konferenci žalil tudi ameriškega odposlanca Gabriela Escobarja, za katerega je izjavil, da laže. “Stalno govori, da sem odšel v Rusijo, da bi skril svojo korupcijo. Do tega trenutka sem res mislil, da so Američani vsemogočni, da vse vedo, zdaj pa vidim, da nimajo pojma. Popolna laž,” je dejal.

Preiskavo o nakupu vile je med drugim označil za politični proces, ki ga vodijo pod neposrednim vplivom britanskega in drugih zahodnih veleposlaništev v BiH ter v sodelovanju z mediji, ki so blizu opoziciji.

Odziv podala tudi predstavništvo EU v BiH in ameriško zunanje ministrstvo

Dodikova poteza ni razburila le na konferenci prisotnih novinarjev, na izjavo so se za Dnevni Avaz odzvali tudi iz predstavništva EU v BiH. “Kakršenkoli napad na novinarje je napad na osnovne demokratske vrednote. Politiki v BiH se morajo vzdržati izkoriščanja svoje moči in vpliva za zastraševanje novinarjev ter spoštovati mednarodne zaveze BiH o varovanju svobode govora,” so dejali za Dnevni Avaz ter izrazili zaskrbljenost, da je primerov javnih napadov politikov na novinarje v BiH vedno več.

Dodikove napade so za Dnevni Avaz komentirali na ameriškem zunanjem ministrstvu. “ZDA so sankcionirale Milorada Dodika zaradi njegovih stalnih koruptivnih dejavnosti in nenehnih groženj stabilnosti in ozemeljski celovitosti BiH. Njegove najnovejše hujskaške izjave si ne zaslužijo dodatnih komentarjev,” so sporočili.

Na sodišču zaradi skoraj milijonske vile

Preiskava proti srbskemu politiku se je uradno začela leta 2016. Tistega leta so oblasti aretirale lastnika banke Pavlović Slobodana Pavlovića in tri njegove sodelavce. Sumili so jih pranja denarja, zlorabe uradnega položaja in poneverbe ali uničevanja poslovnih listin, a so jih kmalu izpustili iz pripora. Pavlović je nato odšel v ZDA in leta 2017 umrl v prometni nesreči v Chicagu.

Dodik trdi, da je edina resnična stvar o beograjski vili ta, da je bila plačana z računa banke Pavlović. “Kredit odplačujem še danes in noro bi bilo, da 17 let plačujem kredit, če bi bilo za tem nekaj drugega,” je povedal po obisku tožilstva. Dodal je, da obroke za posojilo, ki so visoki 4.500 evrov, plačuje od svoje plače, denar pa je dobil tudi od oddajanja vile na Dedinjah v najem in s prodajo dveh stanovanj v Beogradu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!