Tanja Fajon po izvolitvi Slovenije: “To je nacionalni dosežek”

Slovenija 06. Jun 202318:27 > 20:43 18 komentarjev
FAJON, VARNOSTNI
Ministrstvo za zunanje zadeve

Slovenija je bila izvoljena za nestalno članico Varnostnega sveta v obdobju 2024–2025. Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanje Fajon je po izvolitvi poudarila, da gre za nacionalni dosežek in da nas čaka še veliko trdega dela.

Slovenija je bila izvoljena za nestalno članico Varnostnega sveta v obdobju 2024–2025, mandat pa bo začela 1. januarja 2024. V Generalni skupščini je že v prvem krogu prejela potrebno dvotretjinsko podporo. Za Slovenijo je namreč glas oddalo 153 držav. Naša edina tekmica Belorusija je zbrala le 38 glasov.

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanje Fajon je predstavila, kot so zapisali na ministrstvu, “zgodovinski dosežek slovenske diplomacije”. Za trdo delo se je zahvalila ekipi v New Yorku in Ljubljani. “Danes je velik dan za Slovenijo,” je dejala Fajon. “Priznam, da sem danes res vesela, pa tudi prijetno presenečena,” je povedala zunanja ministrica. Čeprav je bila optimistična, rezultata ni želela vnaprej predvidevati, kljub temu da je sama govorila z več kot 150 predstavniki držav, je še dodala. “Računali smo na to, da se bo kdo v zadnjem trenutno umaknil, izkazalo pa se je ravno nasprotno.”

“Smo ponosni, zavedamo se odgovornosti, ki jo prevzema Slovenija, in trde poti, ki je za nami,” je še povedala. Da je to dosežek, ki nas mora povezovati in združevati v želji, da dokažemo, da smo zanesljiva partnerica in verodostojna igralka na svetovnem odru, je poudarila.

žbogar, fajon
Ministrstvo za zunanje zadeve

Svet v času kriz

Fajon je spomnila, da je v zadnjem letu sama obiskala vsaj 150 predstavnikov različnih držav, kar je izjemen, ne le psihičen, ampak tudi fizičen napor. “Ampak to je privilegij, ko spoznaš, kaj vse so izzivi različnih delov sveta. Iskreno želim, da bo Slovenija z vsemi deli sveta znala sodelovati in iskati rešitve za skupne izzive,” je poudarila in izpostavila podnebne spremembe. “Vsi imamo cilj, da si zagotovimo varno okolje, čisto vodo, zeleno površino, in tu je Slovenija močna.”

Po njenih besedah bodo v ospredju vodna diplomacija, boj proti podnebnim spremembam, preprečevanje konfliktov, vlaganje v razvoj, v humanitarne namene, pomoč najbolj prizadetim.

Mesto v Varnostnem svetu prevzemamo “v času, ko je svet izjemno razdeljen, ko se geopolitika močno spreminja, ko imamo lakoto, revščino, energetsko, prehrambeno krizo, ko imamo konflikte po svetu, ko je svet razdeljen – včasih se zdi na Zahod proti ostalemu delu sveta,” je še dejala ministrica. “Želim si, da slovenska zunanja politika nikoli ne bo ignorantska do drugih delov sveta, ampak da bomo zaobjeli vsakogar in delali skupaj,” je poudarila.

Zahvalila se je “za vsak glas vsaki državi” in dejala, da so to naše prihodnje partnerice. “To je nacionalni dosežek. Čaka nas še veliko trdega dela,” je poudarila Fajon. “Že danes takoj po glasovanju so se začeli kontakti z ministri in drugimi predstavniki držav. Že pristopajo k nam in si želijo pogovorov. Potrebovali bomo partnerje,” je dejala zunanja ministrica. “Želimo biti proaktiven akter v Varnostnem svetu.”

Slovenska ekipa v New Yorku je za zdaj 13-članska, jo bodo pa še okrepili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje