Slovenija postala nestalna članica Varnostnega sveta ZN

Slovenija 06. Jun 202316:00 > 19:48 17 komentarjev
Fajon ob izvolitvi
Ministrica Fajon ob izvolitvi Slovenije v VS ZN (Foto: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije/TWITTER)

Slovenija je bila izvoljena za nestalno članico Varnostnega sveta v obdobju 2024–2025, mandat pa bo začela 1. januarja 2024. V Generalni skupščini je že v prvem krogu prejela potrebno dvotretjinsko podporo. Za Slovenijo je namreč glas oddalo 153 držav.

Slovenija je bila v Generalni skupščini ZN v New Yorku izvoljena za nestalno članico Varnostnega sveta ZN v dveletnem obdobju 2024–2025. Volitve so potekale za pet novih nestalnih članic, Slovenija pa je imela v svoji geografski skupini držav – vzhodnoevropski – edina tekmico, in to Belorusijo. Slovenija je dobila 153 glasov, kar je veliko več od potrebne dvotretjinske večine 128 glasov. Belorusija je zbrala le 38 glasov.

Države, tudi tiste, ki v svojih skupinah niso imele konkurence, so morale na tajnem glasovanju zbrati dvotretjinsko podporo držav, ki so bile prisotne in so oddale pravilno izpolnjeno glasovnico, natisnjeno na papirju. Poleg Slovenije in Belorusije, ki sta tekmovali za sedež, ki pripada vzhodnoevropski skupini, sta bili v afriški skupini izvoljeni Alžirija in Sierra Leone, v azijsko-pacifiški skupini je bila uspešna Južna Koreja, v skupini latinskoameriških in karibskih držav pa Gvajana.

Oddaja glasovnic v prvem krogu glasovanja: 

Več o glasovanju v Generalni skupščini in slovenski kandidaturi tudi v prispevku V New Yorku danes za Slovenijo pomemben dan.

Po izvolitvi Slovenije so čestitke začele deževati. Med prvimi jo je na Twitterju objavila predsednica republike Nataša Pirc Musar. Čestitala je ministrici Fajon in celotni vladi ter zapisala: “Skupaj nam je uspelo. Kandidatura je bila odlična priložnost, da smo državam predstavili svoja zunanjepolitična načela in vrednote ter okrepili medsebojne stike. Zdaj pa začenjamo s trdim delom.” Premier Robert Golob pa je izvolitev Slovenije v Varnostni svet ZN označil za “enega največjih uspehov v mednarodni diplomaciji”.

Tanji Fajon in ministrstvu za zunanje in evropske zadeve je na Twitterju čestitala tudi vlada. Izpostavila je, “da je izvolitev velik uspeh Slovenije”.

Za osvojeni mandat je vsem, “ki so zaslužni za ta uspeh”, na Twitterju prav tako čestital nekdanji predsednik Borut Pahor.

Čestitke slovenski vladi ter ministrstvu za zunanje in evropske zadeve je na Twitterju izreklo tudi predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji. “Nestalno članstvo v VS ZN je velik izziv in izjemna priložnost za Slovenijo. Želimo vam veliko uspehov v prizadevanjih za boljši svet,” so zapisali.

Sloveniji je čestital tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je medtem Sloveniji in štirim drugim novoizvoljenim članicam Varnostnega sveta ZN čestital za izvolitev. Na Twitterju je zapisal, da Evropska unija ostaja močna partnerica in podpornica ZN.

“Zelo sem ponosna, da je Slovenija vodila pozitivno kampanjo, v kateri je poudarjala svoje prednosti in zavezanost naslavljanju skupnih izzivov,” je pred glasovanjem sporočila ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, ki je pred odhodom v New York ocenila, da je Slovenija na dobri poti, da bo izvoljena. Na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve verjamejo, da lahko Slovenija pripomore k ustvarjanju boljše in mirnejše mednarodne skupnosti, so zapisali na Twitterju.

Kako poteka štetje glasov?

Združeni narodi štejejo 193 članic, a Venezuela trenutno nima glasovalnih pravic, saj zamuja s plačilom v proračun organizacije.

Število krogov glasovanj sicer ni omejeno, bi se pa po 4. krogu glasovanje odprlo, kar bi pomenilo, da bi se lahko, denimo, v tekmo za mesto v vzhodnoevropski skupini vključila še kakšna država.

Slovensko kandidaturo, trgovanje z glasovi, pomisleke o Sloveniji, možnosti za uspeh in posledice morebitnega neuspeha sta v oddaji N1 STUDIO dan pred glasovanjem komentirala dolgoletna diplomata in nekdanja stalna predstavnika Slovenije pri ZN v New Yorku, dr. Ernest Petrič in Roman Kirn. Več: Neuspeh v New Yorku ne bi bil poraz Slovenije, ampak “poraz celotnega Zahoda”.

Varnostni svet ZN ima 15 članic: deset nestalnih, ki imajo dveletni mandat, in pet stalnih (Francija, Kitajska, Rusija, ZDA in Združeno kraljestvo). Pet nestalnih članic je afriških oziroma azijskih držav, dve prihajata iz latinskoameriške regije, dve iz skupine zahodnoevropskih in drugih držav, ena pa prihaja iz vzhodnoevropske skupine držav, ki ji, kot že rečeno, pripada Slovenija. Vsako leto se zamenja pet nestalnih članic Varnostnega sveta ZN.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje