Okoljevarstveniki zaradi jedrske energije in plina sprožili pravne postopke

Svet 19. Sep 202213:39 0 komentarjev
Jedrska elektrarna
PROFIMEDIA

Nevladne organizacije so sprožile sodni postopek proti Evropski komisiji zaradi vključevanja plina ter jedrske energije med zelene dejavnosti, o čemer so evropski poslanci odločali junija. Organizacije menijo namreč, da je to v nasprotju s podnebnim zakonom EU in samo uredbo o taksonomiji ter mednarodnimi obveznostmi iz pariškega sporazuma iz leta 2015.

Skupina nevladnih organizacij je sprožila sodni postopek proti Evropski komisiji zaradi vključitve plina v t. i. taksonomijo oz. med zelene dejavnosti. Komisijo pozivajo k preučitvi in umiku zakonodaje v tem delu, sicer nameravajo zadevo predložiti Sodišču EU. Ločen postopek, s katerim izpodbija tudi jedrsko energijo, pa je napovedal Greenpeace.

Evropski poslanci so na glasovanju v začetku julija soglašali, da se jedrska energija in plin opredelita kot prehodni zeleni dejavnosti, ki naj bi olajšali zeleni prehod.

Skupino okoljskih organizacij, med katerimi so Svetovna organizacija za varstvo narave (WWF), ClientEarth in nemška organizacija Bund, moti opredelitev plina kot zelene dejavnosti. Menijo namreč, da je to v nasprotju s podnebnim zakonom EU in samo uredbo o taksonomiji ter mednarodnimi obveznostmi iz pariškega sporazuma iz leta 2015, so zapisali v sporočilu za javnost.

“Podpiranje plina, fosilnega goriva, ki je trenutno v središču krize v celotni uniji, spodkopava temeljne cilje EU za doseganje čistejše, cenejše in varnejše energije,” so zapisali v organizacijah.

Na Evropsko komisijo so zdaj vložili zahtevo, naj določilo pregleda in ga umakne. Komisija ima za odziv na voljo 22 tednov. Če zakonodaje ne bo umaknila, nameravajo okoljevarstveniki zadevo predložiti Sodišču EU, so pojasnili.

V začetku meseca so evropske podružnice organizacije Greenpeace napovedale ločen sodni postopek, s katerim želijo izpodbijati vključitev plina in jedrske energije v takosnomijo. Na Evropsko komisijo so poslale zahtevo po pregledu sprejetega akta. Komisija mora argumente preučiti do februarja.

Bruselj se lahko strinja z argumenti organizacije Greenpeace in umakne sporna določila. V nasprotnem primeru bo tudi Greenpeace zadevo predložil Sodišču EU, so zapisali v sporočilu za javnost.

Jedrska energija in plin bosta po trenutnih načrtih v taksonomijo vključena januarja. Ker bi sodni postopki lahko trajali do konca leta 2023, je verjetno, da bo taksonomija EU začela veljati, še preden bo sodišče izdalo končno odločitev, navaja bruseljski bilten EUobserver.

Predlog vključitve jedrske energije in plina v taksonomijo je močno razdelil članice in javnost, kar se je pokazalo tudi pri glasovanju. Proti vključitvi je glasovalo 278 evropskih poslancev, medtem ko jih je 328 predlog podprlo. Glasovanja se je vzdržalo 33 poslancev.

Vključitvi jedrske energije in plina v taksonomijo so obenem ostro nasprotovali Nemčija, Luksemburg in Avstrija. Po sprejetju uredbe sta Avstrija in Luksemburg potrdila, da bosta umestitev izpodbijala na Sodišču EU.

Francija, ki je močno odvisna od jedrske energije, Finska in več članic iz srednje in vzhodne Evrope pa so opredelitev jedrske energije kot zelene podpirale.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!